Maalaus on matka ja peili

Vilhelmiina Vesterisen tavoitteena ei ole välittää katsojalle omia ajatuksiaan jostakin asiasta, vaan maalaus on peili, jonka avulla sen katsoja voi tehdä itsetutkimusta.

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

TAIDETILA Tiirassa Evijärven kunnantalolla on helmikuun ajan nähtävillä vantaalaisen Vilhelmiina Vesterisen maalauksia.

25-vuotias, itseoppinut taidemaalari kertoi näyttelynsä avajaisissa sunnuntaina, että kestäviä teemoja hänen tauluissaan ovat olleet luonto, ihmiskasvot ja abstraktin taiteen mahdollisuudet heijastaa ajatuksia ja tunteita.

–Minulla on maalatessani toki ollut oma elämäntilanteeni ja omat ajatukseni ja tunteeni, mutta katsojalle taulu voi välittää aivan toisenlaisen viestin, hän pohtii. –Tavoitteenani ei ikinä olekaan välittää katsojalle omaa näkemystäni tai ajatustani jostakin asiasta, vaan luoda sellainen peili, jonka avulla hän voi tehdä itsetutkimusta ja ehkä löytää jotain sellaisia asioita, joita heidän ehkä kuuluisikin omassa elämäntilanteessaan löytää tai nähdä.

Yhdessä näyttelytöistä on tumma maisema.

–Se on yksi lemppareistani, koska musta on kamalan hienoa, että maaleilla on mahdollista luoda tällainen oma maailma — ja ehkä jopa pakopaikka. Pystyt pakenemaan omasta tilanteestasi maalaamalla jonkun oman maailmaan, hän sanoo.

VESTERINEN kertoo maalaavansa usein lattialla, taulu seinää vasten nojaten. Käden ulottuvilla on kuppi hyvää teetä. Kun maalausta katsoo niin läheltä, hän voi hetken ajan uppoutua siihen täysin.

–Tuotakin maalausta tehdessäni en oikein tiennyt, miltä se tulee näyttämään, vaan se on oma matkansa, kun lähden tekemään sitä ja katson, mihin se prosessi vie ja mitä siitä tulee.

Sen jälkeen ”prosessiin” kuuluu etäisyyden ottaminen. Hän nukkuu yön yli ja katsoo taulua aamulla tuorein silmin. Joskus hän ottaa siitä kuvan ja tarkastelee sitä kuvan kautta, ja joskus hän katsoo sitä peilin kautta ja miettii, tuntuuko se oikealta.

–Sen jälkeen, kun se on valmis ja olen nostanut sen seinälle johonkin näkyvälle paikalle, niin alan nähdä siinä vielä asioita, joita en nähnyt prosessin aikana. Sieltä saattaa nousta kuvioita, tai ajatuksia, tai kun sitä katselee, menee jonnekin uuteen satumaailmaan. Musta on kiehtovaa, että taululla voi olla niin paljon annettavaa eri vaiheissa.

EVIJÄRVI on Vesteriselle rakas paikka, jossa hän on viettänyt monia kesiä ja lomia isovanhempiensa luona. Siksi hänestä tuntui oikealta pitää ensimmäinen taidenäyttely juuri siellä.

–Evijärvi on aina ollut sellainen turvapaikka, hän sanoo. –Olen asunut niin monella eri paikkakunnalla Suomessa ja ulkomailla, mutta Evijärvi on ollut aina turvallinen ja tuttu ympäristö, jonne voin palata.

Hän kertoo olevansa iloinen, että näyttely toteutui ja onnistui.

–En uskonut, että minulta löytyisi rohkeutta pitää näyttelyä näin nuorena, tai että minulla on tarpeeksi monta tarpeeksi hyvää taulua näyttelyä varten.

Hän opiskelee yhteisöpedagogiaa ja työskentelee tällä hetkellä toimistohommissa yksityisessä vanhusten hoivapalveluyrityksessä.

–Sivutoimena maalaaminen tulee pysymään varmasti aina, mutta pienenä haaveena on myös, että voisin liittää työhöni kuvataidetta tai taidetta ilmaisukeinona, jollekin kohderyhmälle, jollakin tavalla, jossain vaiheessa. En tiedä ihan tarkalleen miten, mutta jotenkin.

NÄYTTELY on auki Tiirassa kunnantalolla 2.–28. helmikuuta kunnanviraston aukioloaikoina eli 8.30–15.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.