“Maaseudulla voi olla vaikea harrastaa joitain muita juttuja, mutta pelaamiseen se ei vaikuta: jos sulla on kone ja netti, pärjäät niillä”

Ensimmäiseen KauhaValhallaan osallistuneet Arttu Hyrsky, Rami Jaakkola ja Jaakko Lauttamus (takana) harjoittelivat ennen peliturnausten alkua.
Kirjaston ja elämänlaatupalveluiden uusi pelitapahtuma KauhaValhalla osoittautui suosituksi. Se keräsi yhteensä sata pelaajaa ja peleistä kiinnostunutta vierailijaa. Lisää konepaikkoja kirjastoon ei olisi mahtunutkaan. Pelaajia tuli Kauhavan lisäksi myös Lapualta, Evijärveltä ja Lappajärveltä.

KAUHAVAN kaupunginkirjastossa tunnelmoitiin viikonloppuna kymmenien näyttöjen kajossa ja tietokoneiden, kuulokkeiden, näppäimistöjen ja hiirten neonvalossa. Sipsipussit rapisivat, limsapullojen korkit suhisivat ja pelituolien pyörät rullasivat ja vikisivät. Lanihenkeen kuului varmasti myöhään valvominen, mutta kauempaa tulleet olivat varanneet makuupussin yöpymistä varten.

Kirjaston ja elämänlaatupalveluiden uusi pelitapahtuma KauhaValhalla osoittautui suosituksi. Se keräsi yhteensä sata pelaajaa ja peleistä kiinnostunutta vierailijaa. Lisää konepaikkoja kirjastoon ei olisi mahtunutkaan. Pelaajia tuli Kauhavan lisäksi myös Lapualta, Evijärveltä ja Lappajärveltä.

Turnauksia pelattiin useammassa pelissä. PC:llä turnauspeleinä olivat CS:GO ja Overwatch, joissa pelattiin kahden pelaajan tiimeinä. Lisäksi Fortnitessä oli sooloturnaus. Konsolipuolella kisailtiin puolestaan NHL20- ja Super Smash Bros -pelien parissa. Kaikissa turnauksissa palkittiin kolme parasta.

–Pelaajien taso yllätti, sillä kaikki turnaukset olivat hyvin tasaväkisiä, tapahtuman tuottaja Jaakko Erkinheimo kertoo.

ERKINHEIMO sanoo, että pelaaminen on hyvä harrastus, joka kehittää esimerkiksi luovaa ajattelua. Vaikka yhä löytyy niitä, jotka pitävät sitä humpuukina, se on yksi harrastus muiden joukossa.

–Maaseudulla voi olla vaikea harrastaa joitain muita juttuja, mutta pelaamiseen se ei vaikuta: jos sulla on kone ja netti, pärjäät niillä.

Erkinheimo itse pelaa nykyisin lähinnä huvikseen tai rentoutuakseen, mutta hän naurahtaa pelanneensa enemmän 2000-luvun alkuvuosina, jolloin elektronista urheilua ei Suomessa vielä tunnettu. Hän oli silloin mukana voittamassa Quake 2:n 4 vs 4 -euroopanmestaruutta Kortesjärvelle, ja hänen kaverinsa voitti dueliturnauksen useampana vuonna.

–Täällä landella voi olla erittäin kovia pelaajia — heistä ei vain välttämättä kukaan tiedä. He vain pelaavat kotonaan menemään, hän sanoo.

IDEA tapahtumaan tuli kirjastonjohtaja Taneli Kolppaselta. Itsekin konsoli- ja PC-pelaamista 90-luvulta saakka harrastaneena miehenä hän tiesi, että pelitapahtumat ovat suosittuja, mutta niitä ei lähiseudulla juurikaan järjestetä.

–Näen, että kaupungillakin on velvollisuus pitää tällaisia tapahtumia, koska ne kiinnostavat, Kolppanen sanoo.

Jaakko Erkinheimo lisää, että nyt kun konsepti on rakennettu, kaupungin tai kirjaston on helppo ottaa siitä koppi jatkossa.

–Luulisin, että jatkoa tulee, sillä jos jengiä oli nyt näin hyvin, sitä on todennäköisesti ensi kerralla vielä enemmän.

Valmennuksessa päästään syvälle

JÄRVISEUDUN ammatti-instituutin (Jami) esports-opettaja Mikko Kalijärvi oli kutsuttu KauhaValhallaan järjestämään CS:GO-turnausta. Hänellä onkin siitä kokemusta, sillä Alajärvellä on toteutettu Outload-kilpapelitapahtumaa jo viitenä vuotena.

–Järjestämme täällä CS:GO-turnauksen, joka on toteutettu mahdollisimman laadukkaasti, ammattimaisesti ja kilpailullisesti. Se antaa näille nuorille pelaajille hyvät puitteet kokeilla turnauspelaamista, hän kertoi.

Jamissa on jo vuodesta 2014 lähtien voinut opiskella esports-liiketoimintaa, ja varsinainen kilpapelilinja alkoi syksyllä 2019. Se on Kalijärven mukaan ollut ”aika suosittu”.

–80 prosenttia pelaajista tulee Etelä-Pohjanmaan ulkopuolelta — kaukaisimmat Helsingistä, Turusta ja Oulusta. He ovat nuoria, suurin piirtein 16-vuotiaita, lupaavia pelaajia, jotka muuttavat Järviseudulle opiskelemaan kilpapelaamista.

Seuraavassa yhteishaussa mukana ovat ammattikoulun lisäksi myös Alajärven ja Vimpelin lukiot. Tätä Järviseudun esports-koulutuskeskittymää brändätään nimellä esportkoulu.fi. Lukioiden mukaan tulon myötä aloituspaikat nousivat kahdestakymmenestä yhteensä kuuteenkymmeneen.

–Se on merkittävä korotus aikaisempaan, Kalijärvi sanoo. –Järviseudun oppilaitokset, Vimpelin kunta ja Alajärven kaupunki ovat nyt tosi aggressiivisesti mukana esportsissa, ja sille ollaan rakentamassa hyviä puitteita Järviseudulle.

KILPAPELINÄ opinnoissa toimii CS:GO eli Counter-Strike: Global Offensive.

–Counter-Strikeen halutaan panostaa, koska meillä on Vedossa, Jamissa ja lukioissa paras tietämys juuri siitä. Muualla Suomessa monissa oppilaitoksissa, jotka tarjoavat kilpapeliopintoja, pelillä ei ole väliä — mutta jos pelillä ole väliä, valmennus on hyvin pintapuolista. Koska meillä on ammattivalmentaja siihen tiettyyn peliin, valmennuksessa päästään tosi syvälle.

Sekä koululta että urheiluseuralta on kyllä kyselty paljon, koska he laajentavat muihinkin peleihin.

–Siihen ei ole vielä kiirettä. Katsotaan rauhassa.

TULOKSET

CS:GO:

1) Asenne (Arttu Hyrsky ja Jaakko Lauttamus)

2) Kauhava Bulls (Aaro Kari ja Esa-Matias Karhu)

3) Venaria (Kasi Kontiainen ja Miro Vanhamäki)

Overwatch:

1) Roni Rajala ja Eetu Hauhtonen

2) Miro Rajamäki ja Teemu Luopajärvi

3) Krista Kupila ja Jonne Luoma-aho

Fortnite:

1) Miro Passi

2) Luka Anttila

3) Aleksi Mäenpää

Super Smash Bros:

1) Taneli Rantala

2) Viljami Rantala

3) Ilmari Annala

NHL20:

1) Valtteri Annala

2) Joonatan Talvitie

3) Toni Kari

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

MLL Evijärven paikallisyhdistys järjestää rahakeräyksen 1. lokakuuta 2023–31. joulukuuta 2023 välisenä aikana.

Joululahja-keräys 2023 Evijärvellä  

MLL EVIJÄRVEN paikallisyhdistys järjestää tänä vuonna Joululahja-keräyksen yhteistyössä perhekeskus Kaislan perhetyön, Evijärven neuvolan, opiskeluhuollon, varhaiskasvatuksen

MLL Evijärven paikallisyhdistys järjestää rahakeräyksen 1. lokakuuta 2023–31. joulukuuta 2023 välisenä aikana.

Joululahja-keräys 2023 Evijärvellä  

MLL EVIJÄRVEN paikallisyhdistys järjestää tänä vuonna Joululahja-keräyksen yhteistyössä perhekeskus Kaislan perhetyön, Evijärven neuvolan, opiskeluhuollon, varhaiskasvatuksen

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

Digilehti

Isojako 13.9.