Uusi suunnistusseura kokoaa järviseutulaiset voimat

Uuden suunnistusseuran logossa näkyy Järviseudun alueen kartta.

Uusi yhdistys perustettiin 17. syyskuuta ja jaoston toiminta päättyi lokakuun lopussa.

–Vanhempia suunnistajia on jäänyt toiminnasta pois, ja haluamme paitsi koota harrastajat yhteen koko Järviseudun alueelta, myös saada nuorempaa väkeä mukaan, sanoi Jari Kivimäki. Toimintaa aiotaan laajentaa koko Järviseudun alueelle.

Kokous päätti, ettei tältä vuodelta peritä liittymis- tai jäsenmaksua, jos seuran edustajaksi kirjautuu IRMA:n kautta. Manuaalisesti kirjattavat jäsenet maksavat 10 euron liittymismaksun. –Toivottavasti rahaa kertyy kassaan niin, että voimme jatkaa tällä tavalla, totesi kokousta johtanut Martti Matintupa. Seuran hallitus päättää myöhemmin jäsenille myönnettävistä eduista.

UUTEEN hallitukseen valittiin Halla-ahon, Kivimäen ja Matintuvan lisäksi Heikki Kujanpää, Sakari Takala, Tuomo Isokangas, Heimo Joensuu, Unto Kortesalmi, Erkki Rantakangas, Sari Yli-Juuti ja Tuula Kujanpää. Varajäseninä toimivat Johanna Nelimarkka, Aino-Maija Ojala, Mikko Ahopelto, Ismo Mäkelä ja Juhani Sillanpää.

TOIMINTA oli aktiivista Ankkureiden aikana, ja samalla tyylillä aiotaan jatkaa. Iltarasteja on järjestetty yleensä kesän aikana 22–25, viime kesänä 30. Rasteilla on käynyt lähes sata suunnistajaa. Aktiivisia talkoolaisia on kolmisenkymmentä. Nyt lumetonta talvea on hyödynnetty järjestämällä kuntorastit, jotka ovatkin saaneet hyvää palautetta. –Lähes puolet suunnistajista oli ensimmäisellä kerralla Alajärven ulkopuolelta, Heikki Kujanpää totesi.

UUSIEN alueiden kartoittamiseen osoitettiin talousarvioon 5 000 euron määräraha. Se on kokousväen mielestä välttämätöntä, että kisoja ja iltarasteja voidaan järjestää myös uusilla alueilla lähivuosina. 7.-8. maaliskuuta Vatpakalla järjestettäviä kansallisen ja aluetason hiihtosuunnistuskisoja varten on seuralle hankittu oma moottorikelkka. Myös kuomukärry ostettiin.

Järviseudun Rasti järjestää kansalliset suunnistuskisat 22.-23. heinäkuuta. Toimintasuunnitelmassa todetaan, että seura aikoo osallistua useisiin suunnistuskisoihin eri tasoilla, ja se maksaa jäsentensä osallistumismaksut niissä. Suunnistuskoulu on kirjattu niin ikään toimintasuunnitelmaan, sekä aikuisille että lapsille. –Lasten osalta se toteutuu ainakin iltarastien yhteydessä, Halla-aho kertoi.

HEIKKI Kujanpää esitteli seuran logoluonnosta. Väreiksi ovat valikoitumassa sininen, valkoinen ja musta. Logossa näkyy Järviseudun alueen kartta.

JARI Åkerman Alavuden Rastiketuista oli mukana vuosikokouksessa ja toi terveisiä niin Etelä-Pohjanmaan Suunnistajista kuin Suomen Suunnistusliitoltakin. –Olen iloinen, että on perustettu uusi seura jatkamaan Ankkureiden toimintaa. Olen aina ihaillut teidän intoanne järjestää isoja kisoja. Olette olleet esimerkkinä muille: osaatte homman ja saatte porukan liikkeelle.

Kasvaneet maajoukkueet ovat vieneet liiton talouden ahtaalle, ja muun muassa henkilöstömenoja on jouduttu karsimaan. Lisäksi odotettavissa on jopa noin 400 000 euron lasku Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoitukseen ensi vuonna. –Seurojen rahoitus painottuu jatkossa nuorten lisenssiharrastajien määrään. Jos niitä ei ole, rahaa ei tule, Åkerman kärjisti. Toinen osa rahoitusta on sähköisessä jäsenrekisterissä olevien määrä.

Maastojen kartoittamiseen seuroille osoitettava tuki pienenee niin ikään.

Liitto pohtii jäsenmaksujen korottamista sekä kuntorastien hyödyntämistä. –Esimerkiksi maakunnan alueella on 30 000 suoritusta vuodessa, se tekisi saman verran euroja liitolle, jos siirryttäisiin Ruotsin malliin. Lisenssiurheilijoiden määrä on laskussa, mutta kuntorastisarjoihin on tulijoita.

Nuorta väkeä kaivattaisiin mukaan

SUUNNISTUKSEN tulevaisuudesta ollaan yleisesti huolissaan. –Yhdistystoiminta ei sytytä, etenkään nuoria, sanoi Jari Åkerman.

Kokouksen osanottajien yhteinen mielipide oli, että nuoria täytyisi saada innostettua mukaan nykyistä enemmän. Kouluihin suunnistajat ovat Järviseudulla aiemminkin jalkautuneet, mutta lasten innostamiseksi kesän rasteille suunnistusopetuksen olisi hyvä olla keväällä eikä syksyllä, minne se on yleensä sijoitettu opetusohjelmassa. Vastaanotto on kuitenkin ollut hyvä. –Lapset juoksevat rasteilla niin, etteivät meinaa ollenkaan lopettaa, Heikki Kujanpää kuvaili. –Sisäsuunnistustakin voisi koettaa järjestää.

Koska useat kokouksessa olleet ovat eläkeiässä, pystytään kouluilta tuleviin yhteydenottoihin melko varmasti reagoimaan ja vierailemaan luokissa harrastuksesta kertomassa.

–Suunnistaminen on edullinen harrastus varusteiden osalta, eikä siihen tarvita miljoonien eurojen halleja, Unto Kortesalmi totesi. Ylipäätään harrastaminen, myös suunnistuksen osalta, on Järviseudulla edullista, eivätkä suunnistuskisojen osallistumismaksutkaan vastaa todellista kulutasoa.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.