Joulun aikaan syntyy paljon kierrätettävää jätettä – lajittele oikein

PIAN on taas joulu! Siihen liittyy jouluruoka, joulukuusi, joululahjat, puuhastelu ja koristelu. Joulun jätteistä suuren osan joulun jätteistä voi kierrättää: auta meitä ja lajittele jätteesi, todetaan Millespakan tiedotteessa.

Kiinteistön pihalla on vähintään poltettavan jätteen astia ja komposti biojätteelle. Vie muut jätteet ekopisteille ja hyötykäyttöasemalle. Ekopisteillä vastaanotetaan metallia, lasia, paperia ja joillakin pisteillä kartonkia, pakkausmuovia ja käyttökelpoisia vaatteita, kodintekstiilejä ja käyttötavaroita (UFF ry).  Millespakkaan toimitetusta jätteestä kierrätetään materiaalina tai energiana lähes kaikki jätteet., kaatopaikalle päätyy vain pieni murto-osa.

KOMPOSTIIN voit laittaa ruoantähteet, kinkkurasvan (pakkaa tyhjään maitopurkkiin), kinkunluut, kalaperkeet, joulukukat ja mullan. Ne kuljetetaan mädätettäväksi Mustasaaren biokaasulaitokselle ja niistä tuotetaan biokaasua ja kompostimultaa. Biokaasusta tuotetaan liikennekaasua, jota tankataan kaasukäyttöisiin ajoneuvoihin.

POLTETTAVAAN jätteeseen kuuluvat jätesteariini, hautakynttilät ja kynttilänpätkät, joulukoristeet, joululahjapaperit, pakettinauhat, sellofaanistyroksi ja muovipakkaukset, pahvi- ja kartonkilaatikot, joulukortit, joulukalenterit, kukkakorit, kinkkuverkot ja -pussit, kinkkurasva (kaada muovipulloon tai maitotölkkiin. Se poltetaan Mustasaaressa Westenergyn jätteenpolttolaitoksella ja siitä tuotetaan kaukolämpöä ja sähköä.

EKOPISTEEN paperinkeräykseen saat viedä paperimainokset, luettelot, sanoma- ja aikakauslehdet, kirjekuoret ja joulukukkien sanomalehtikääreet. Paperista valmistetaan sanomalehtipaperia. Kartonkikeräykseen kuuluvat pahvi- ja kartonkilaatikot, pizzalaatikot, juomien tölkit, näkkäripakkaukset, konvehtirasiat (poista muovit), paperipussit ja värjäämätön lahjapaperi. Ne käytetään raaka-aineena kartonkitehtaalla.

MUOVIPAKKAUKSET (muovipussit, muovipullot, kanisterit, purkit, jogurttipurkit, luumupurkit, shampoopullot) tuodaan muovinkeräysastiaan. Niistä jalostetaan raaka-ainetta uusiomuovituotteiden valmistamiseen, kuten muovijätesäkit, -putket ja -levyt, joista valmistetaan ulkokalusteita, liikenne- tai meluesteitä, laiduntolppia ja sahapukkeja.

METALLINKERÄYSASTIAAN voit tuoda metalliset lämpökynttilöiden ja ulkotulien kuoret, hautakynttilän metalliosat, säilykepurkit, metallikannet, metallifoliot, metallituubit suljettuina, alumiinivuoat ja metallilangan. Jäte murskataan ja lajitellaan esimerkiksi painon, värin tai magneettisten ominaisuuksien perusteella ja käytetään metalliteollisuuden raaka-aineena.

PAKKAUSLASI eli silli-, hillo- ja muut lasipurkit (ilman kantta) sekä glögipullot murskataan ja käytetään uuden pakkauslasin valmistukseen.

JOULUKUUSET murskataan Millespakan jätekeskuksessa ja käytetään energiana. Sähkö -ja elektroniikkaromu kuten jouluvalot, sähkökyntteliköt, joulukuusen valot, kännykät, dvd-laitteet, kodinkoneet ja televisiot kuuluvat hyötykäyttöasemalle.

UUDEN vuoden aikaan syntyy jätteitä ilotulitteista. Kerää rakettien roskat poltettavaan jätteeseen. Käyttämättömät raketit voi käyttää ensi vuonna tai palauttaa myyjälle. Uuden vuoden tinat (muovipussiin pakattuna) ovat vaarallista jätettä.

Vaarallinen jäte viedään hyötyjäteasemalle ja käsitellään turvallisesti vaarallisten jätteiden käsittelylaitoksella, josta se ohjataan energiahyötykäyttöön tai muulla tavalla niin, että siitä ei ole vaaraa ympäristölle.

Jaa juttu: