Millespakka laskee biojätteen käsittelyhintaa

Kesällä uudistettava jätelaki sisältää mahdollisesti velvoitteen biojätteen erilliskeräyksestä kiinteistöiltä, arvelee Millespakan toimitusjohtaja. Joka tapauksessa Millespakka alentaa vuoden alusta biojätteen käsittelytaksaa.

JÄTTEIDEN kierrätykselle asetetaan valtakunnallisesti kovia tavoitteita: vuonna 2023 kotitalouksien jätteistä tulisi kierrättää 55 prosenttia, kertoo Millespakan toimitusjohtaja Ira Kekarainen. –Vastauksena kiertotalouden haasteisiin olemme alentaneet Millespakan jätekeskuksen biojätteen käsittelyhintaa 37 euroa tonnilta. Uusi käsittelyhinta, 120 euroa/tonni, sisältää kuljetuksen mädätyslaitokseen.

Millespakan alueella on jätehuoltomääräyksien mukaan ollut jo pitkään velvoite kaikille kiinteistöille lajitella biojäte erikseen. –Useat kiinteistöt kompostoivat biojätteensä, mutta toivottavasti hinnan aleneminen mahdollistaa useammalle myös erillisen biojäteastian hankinnan kiinteistön pihaan. Jätelakiin on tulossa uudistuksia kesällä 2020, ja todennäköisesti lakiin kirjataan velvoite biojätteen erilliskeräyksestä kiinteistöiltä, Kekarainen toteaa.

Ruokahävikkiä syntyy tuotantoketjun kaikissa vaiheissa, mutta kaikkein eniten kotitalouksissa, joiden ostamasta ruoasta arviolta kuusi prosenttia päätyy roskiin. Kotitalouksien ruokahävikki on arviolta 20-25 kiloa henkilöä kohden. Turhaan tuotetun ruoan hiilidioksidivaikutukset ovat Luonnonvarakeskuksen mukaan Suomessa 1 000 miljoonaa CO2-ekvivalenttikiloa vuodessa. Sen pyrkimys on, että syömäkelvoton ruokajäte tulisi pystyä hyödyntämään paremmin biomateriaalien raaka-aineena.

Mainos

TOINEN hinnanmuutos koskee painekyllästettyä puuta.  –Sopimuskumppanimme on muuttanut   sopimusehtoja ja käsittelyhintaa, joten olemme joutuneet nostamaan painekyllästetyn puun hintaa 170 eurosta/tonni 310 euroon tonnilta.

Kotitalouksille painekyllästetty puu on maksutonta hyötyjäteasemilla, kun toimitettava määrä on alle kuution tai 200 kiloa.  Suuremmat erät kotitalouksilta vastaanotetaan yrityshinnalla eli 310 euroa/tonni.

Hyötykäyttöasemien hinnastot ja perusmaksut säilyvät ennallaan ensi vuonna.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Mikko Huhtala.

Itsenäinen Suomi

SUOMEN itsenäistyminen oli tapahtumasarja, jonka tuloksena Venäjän keisarikuntaan vuodesta 1809 lähtien kuulunut autonominen suuriruhtinaskunta vuonna

Mikko Huhtala.

Itsenäinen Suomi

SUOMEN itsenäistyminen oli tapahtumasarja, jonka tuloksena Venäjän keisarikuntaan vuodesta 1809 lähtien kuulunut autonominen suuriruhtinaskunta vuonna

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.