Vapepan koulutuksia luvassa Järviseudullekin

Vapaaehtoinen pelastuspalvelu auttaa viranomaisia kriisitilanteissa. Kuva: Vapepa/Eija Pippola

Julkaistu:

Aihe:

VIITISENTOISTA osallistujaa oli kuuntelemassa, kun Vapaaehtoisen pelastuspalvelun valmiuspäällikkö Aki Valonen esitteli Vapepa-toimintaa Kortesjärvellä maanantai-iltana.

Samalla kiinnostuneita infottiin loppukesästä perustetusta Vapepan Härmänmaan paikallistoimikunnan tehtävistä. Sen alueeseen kuuluvat Lapua, Kauhava, Lappajärvi, Evijärvi ja Vimpeli.

Vapaaehtoinen pelastuspalvelu on 53 järjestön verkosto, jonka hälytysryhmät tukevat viranomaisia onnettomuuksissa ja muissa kriisitilanteissa. Useimmiten Vapepa hälytetään kadonneen ihmisen etsintään, mutta vapaaehtoisia tarvitaan myös esimerkiksi antamaan henkistä tukea, ohjaamaan liikennettä ja auttamaan evakuoinneissa.

–Toimintaan voi tulla mukaan jokainen, joka haluaa auttaa muita käytännönläheisellä tavalla. Vapepan jäsenjärjestöt järjestävät koulutuksen kaikille vapaaehtoisille. Järjestöt myös varustavat omat vapaaehtoisensa, kertoo Maria Koski, Härmänmaan paikallistoimikunnan puheenjohtaja. –Vuonna 1964 perustetussa Vapepassa toimii ympäri Suomen yhteensä yli 10 000 vapaaehtoista yli 1000 hälytysryhmässä.

Härmänmaan paikallistoimikunnan alueella on 16 hälytysryhmää. Niihin kuuluu tällä hetkellä yli 220 henkilöä. Vapaaehtoisen pelastuspalvelun paikallistoimikunnan työn tarkoituksena on yhteen sovittaa alueellaan toimivien järjestöjen, hälytysryhmien ja viranomaisten työtä niin, että vapaaehtoisten valmius toimia viranomaisten apuna on mahdollisimman hyvä.

–Auttajamme toimivat maalla, vesialueilla ja ilmassa, Koski sanoo. –Vapepa-verkoston toiminta on vapaaehtoista, viranomaista tukevaa, pyyteetöntä, organisoitua ja koulutettua kansalaistoimintaa.

Vapepa-järjestöt toimivat yhdessä, jotta jokaisen järjestön osaaminen pystytään hälytystilanteessa hyödyntämään hädässä olevan ihmisen auttamiseksi. Hälytystilanteessa vapepalaiset johtavat omaa toimintaansa.

PARHAILLAAN suunnitteilla on koulutuksia ja harjoituksia, jotka antavat vapaaehtoisille tarvittavat työkalut toimia tarpeen tullen tilanteessa, jossa apua tarvitaan.

–Paikallistoimikunta tiedottaa toiminnasta paikallisesti ja edistää paikallista turvallisuutta, Koski sanoo. –Paikallistoimikunta voi myös osallistua kunnan kriisivalmiussuunnitteluun sekä edistää ihmisten omaa valmiutta erilaisissa hätätilanteissa esimerkiksi omavarakursseilla tai 72h-varautumiskursseilla.

Tällä hetkellä on jo sovittuina muutamia koulutuksia ja tapahtumia Härmänmaan paikallistoimikunnan alueelle. Lappajärvellä pidetään 22. tammikuuta infotilaisuus, ja myöhemmin, 25. huhtikuuta, järjestetään etsinnän peruskurssi. Lapualla taas on ensi syksynä 72h-kouluttajakurssi ja etsinnän peruskurssi.

–Kortesjärvellä käytyjen keskustelujen myötä kuultiin toive myös kursseista Kortesjärvelle. Niistä ilmoitellaan, jahka saamme katsottua sopivan päivänmäärän.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.