Sotakorvaukset maksettiin jätkän selkänahasta

Heikki Valijoki muistutti itsenäisyyspäivänä, että Suomen sotakorvaukset maksettiin työläisten selkänahasta. Sotaveteraanien lisäksi myös he ansaitsevat tulla muistetuiksi.

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

KUNNAN itsenäisyyspäivän juhlassa puhunut Evijärvi-seuran puheenjohtaja Heikki Valijoki muistutti, että juhlapäivänä voitaisiin kunnioittaa sotaveteraanien lisäksi myös heitä, jotka maksoivat Suomen sotakorvaukset.

Hän totesi, että Suomi oli ainoa maa maailmassa, joka maksoi täysimääräisesti sille toisen maailmansodan jälkeen langetetut sotakorvaukset. Sotakorvauksia ei kuitenkaan maksettu vain abstraktista ”metsästä”, kuten usein sanotaan, vaan joku todella teki sen työn ja ansaitsee tulla muistetuksi.

–Suomen sotakorvaukset maksettiin jätkän selkänahasta. He menivät metsään, sahasivat puut pokasahalla nurin, kirveellä karsivat, ja niin edelleen ne ajettiin lansseilla, Valijoki sanoi. –Itsenäisyyspäivänä pitää muistaa, mitä olemme tehneet: emme vain taistelleet, vaan myöskin maksoimme sotakorvaukset.

VALIJOEN ja Evijärvi-seuran oma huomionosoitus noille työläisille on uittomieskämppä. Hän voi olla ylpeä sen saavuttamasta suosiosta.

–Kävijämäärä yllätti seuramme hallituksen jäsenet totaalisesti. Emme ole edes ehtineet markkinoida aluettamme kunnolla, mutta marraskuun loppuun mennessä kämpässä on käynyt sisällä 1 600 henkeä. Siihen lisätään vielä ne henkilöt, jotka eivät ole poikenneet sisällä.

Ensi kesänä Evijärvi-seura täyttää 70 vuotta. Heinäkuun alussa kämpällä pidetään syntymäpäiväjuhlat ja tukkilaistaitojen SM-kotikisat.

–Uutuutena tulemme järjestämään metsänomistajien, metsureiden ja vanhojen uittomiesten keskusteluseminaarin, hän kertoi.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.