Turkistarhojen raatokärpäset kiusaavat Pitkässäsalossa

Pitkänsalon kyläläiset ovat valittaneet turkistarhojen kärpäsongelmasta säännöllisesti sekä kuntaan että ely-keskukseen, viimeksi syksyllä

TURKISTARHOJEN raatokärpäset vaivaavat Evijärven ja Lappajärven välimaastossa sijaitsevan Pitkänsalon kyläläisiä.

Ensimmäiset valitukset Lumilion oy -nimisen firman turkistarhojen kärpäsongelmasta on tehty jo vuonna 2014. Sen seurauksena tarhoja on yritetty määrätä poistamaan lantaa ja myrkyttämään kärpäsiä. Raatokärpäset viihtyvät rakennusten lämpimillä seinustoilla.

Tarhaajat itse ovat kertoneet kalkinneensa varjotalojen lanta-alustoja muun muassa tämän vuoden huhtikuussa ja kesällä. Lisäksi he ovat kertoneet myrkyttäneensä kärpäsiä säännöllisesti. He ovat antaneet kärpäsmyrkkyä myös lähiasutuksen talojen käyttöön.

Se ei ole tehonnut, vaan kyläläiset ovat valittaneet kärpäsongelmasta säännöllisesti sekä kuntaan että ely-keskukseen, viimeksi syksyllä. Silloin Lumilion oy määrättiin tekemään kärpäsiä varten virallinen torjuntasuunnitelma. Evijärven tekninen lautakunta hyväksyi suunnitelman viimeisimmässä kokouksessaan joulukuun alussa.

Turkistarhaajien tekemässä kemiallisella torjuntasuunnitelmalla voidaan vaikuttaa sekä lanta-alustoilla toukka-asteella oleviin että lentäviin kärpäsiin. Lisäksi tarhan hoito ja kuivikkeiden käyttö tehdään sellaiseksi, että kärpästen lisääntyminen olisi mahdollisimman vähäistä. Myös naapureilta on tarkoitus kysyä keväällä, ovatko toimenpiteet tepsineet.

TEKNINEN lautakunta päätti myös olla ainakin toistaiseksi myöntämättä avustusta Kautiainen-Lassilantien tiekunnalle.

Mainos

Kautiainen-Lassilantietä perusparannettiin kesällä 73 180 eurolla. Ely-keskus avusti tiekuntaa 50 prosentilla, ja tiekunta hakee kunnalta 7 318 euron avustusta.

Asian käsittelyn aikana Jarkko Pahkakangas esitti Vily Kattilakosken kannattamana, ettei avustusta myönnetä ennen kuin on saatu riippumattoman tahon selvitys siitä, toimiko teknisen lautakunnan puheenjohtaja vilpillisesti ja oliko hän intressi- tai yleislausekejäävi teknisen lautakunnan kokouksessa 29.10., jossa tarkennettiin yksityisteiden avustusperiaatteita. Lautakunta hyväksyi Pahkakankaan esityksen äänin 3–2.

LAUTAKUNTA päätti myös vuokrata syksyllä avattua, väliaikaista hyötykäyttöasemaa varten lisää maata. Kun lisämaata hankintaan 5–10 metriä, asemaa ja sen ajoramppeja voidaan pidentää ja siten alueen turvallisuutta lisätä. Evijärven teollisuus oy vuokraa lisämaata hintaan 10 euroa/metri/kuukausi + arvonlisävero.

Sen lisäksi nimettiin Kärritiestä haarautuva tie, jonka varrella uusi hyötykäyttöasema sijaitsee. Tie nimettiin Kuormatieksi.

Lautakunta valitsi myös urakoitsijoita tienvarsien niittoihin ja muihin töihin.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.