Alijäämien kattaminen taloussuunnitelmavuosien ykkösprioriteetti

68-tien turvallisuuden parantaminen on yksi kunnan ensi vuoden investoinneista.

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

VIMPELI pyrkii tasapainottamaan talouttaan. Ensi vuoden talousarvion tuloslaskelma on laadittu 35 003 euroa ylijäämäiseksi, kun poistot ovat 882 891 euroa. Vuosikate on 917 894 euroa ylijäämäinen, kun se vuoden 2019 talousarviossa oli 485 244 ja 2018 tilinpäätöksessä 354 357,50 euroa ylijäämäinen. 

Verotuloja arvioidaan kertyvän yhteensä 10 721 000 euroa ja valtionosuuksia 8 124 90 euroa.  

Taloussuunnitelmassa varaudutaan alijäämien kattamiseen, mikäli myös kuluvan vuoden toteutuma menee miinuksen puolelle.  Tällä hetkellä alijäämää on taseessa 252 257,98 euroa. Jo päätettyjä keinoja ovat myyntitulojen korottaminen viidellä ja maksutulojen korottaminen 5-10 prosentilla. Kustannusten nousua vähennetään kiinteistömenoja sekä lämmityskustannuksia vähentämällä, että energiatehokkuutta parantamalla. Palvelutuotannossa tarpeettomia kiinteistöjä pyritään realisoimaan.  

Henkilöstömenojen arvioidaan kasvavan suunnitelmavuosina noin kaksi prosenttia vuodessa. Määräaikaisten ja sijaisten käyttöä vähennetään teknisessä toimessa vähintään kolmasosa tähän vuoteen verrattuna. Tämä edellyttää tehtävien töiden priorisointia vakinaisen henkilöstön poissaolon ajalla. Lisäksi suunnitelmavuosina käytetään sisäisiä henkilöstösiirtoja. Avoimiksi tulevia toimia ja virkoja ei täytetä, mikäli se on mahdollista ilman kuntalaisten saamien palvelujen merkittävää heikentämistä. 

Taloussuunnitelmavuosien 2021–2022 perustana on vuoden 2020 talousarvio. Vuoden 2021 suunnitelmassa myyntituloihin ja muihin toimintatuottoihin on tehty kolmen prosentin korotus, joka pyritään toteuttamaan ensisijaisesti myyntituottoja kasvattamalla ja toissijaisesti maksuja korottamalla.

Näillä toimilla talous tasapainottuu suunnitelmavuosien aikana edellyttäen, että verotulot ja valtionosuudet kertyvät suunnitelmassa esitetyllä tavalla.  Suunnitelmavuodelle 2023 on kirjattu kiinteistöverotulojen merkittävä nousu uusista kiinteistöveroa kartuttavista kohteista. Toteutuminen vaatii erillisiä suunnitelmia ja valtuuston päätöksiä.

INVESTOINTEJA toteutetaan taloussuunnitelmavuosina 0,8-1,2 miljoonaa euroa, jolloin uuslainanotto olisi enintään lainanlyhennysten määrä. Investointien määrä pyritään vakiinnuttamaan enintään miljoonaan euroon.

Vuoden 2020 suurin yksittäinen investointi on intervalliosaston peruskorjaus ja laajennus sekä kantatie 68 liikenneturvallisuuden parantaminen. Kunnanvaltuusto on linjannut, että kunnan osuus hankkeesta on 250 000 euroa; sekä 50 000 euron määräraha hankkeen loppuun saattamiseksi vuodelle 2021. Jätevesipuhdistamon saneeraus saatetaan loppuun 2020. Muut suuremmat investoinnit liittyvät liikuntapaikkarakentamishankkeisiin, joihin haetaan lähiliikuntapaikkahankerahoitusta. Liikuntahallin peruskorjauksen toteutus ajoittuu vuodelle 2020. Ensi vuonna valmistellaan myös kiinteistöstrategia.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.