Kaikki ei ole sitä, miltä näyttää

LUONNOSTA huolissaan oleva nuoripari meni ravintolaan, joka oman ilmoituksensa mukaan toimii eettisesti ja vastuullisesti. He olivat päättäneet luopua suomalaisesta maidosta ja naudanlihasta, koska se niin tuhoaa luontoa.

Pariskunta otti alkupaloiksi sushia. Se oli suoraan Kiinasta tuotua sushiriisiä, joka oli kääritty Norjan kassiloheen. Päälle tietenkin runsaasti soijakastiketta. Sitten salaattia, jossa oli lehtisalaattia, avokadoa, maissia, munakoisoa ja bambunversoja, kaikki tuoreena tuotuna Chilestä ja Hollannista.

Pääruoaksi tonnikalaa riisipedillä ja taas runsaasti soijakastiketta. Lisänä nuudeleita ja katkarapuja. Juomaksi italialaista valkoviina ja pullovettä. Lopuksi tofujäätelöä, kookosmaitoa ja kahvia.

Pöydällä tietenkin lentokoneella Afrikasta tuotuja reilun kaupan kukkia.

Niin he poistuivat ravintolasta kylläisenä ja tyytyväisinä siitä, että ainakin he oaltaan ovat tehneet voitavansa, jotta maailma pelastuu, kun eivät käyttäneet ravinnoksi eläinperäisiä tuotteita.

TOSIN huomiotta jäi se, että riisin viljely toisella puolella maailmaa vaatii valtavasti vettä ja jatkuvaa kasvinsuojeluaineiden käyttöä, jopa DDT:tä. Norjan lohi on norjalaisen ympäristöaktivistin mukaan yksi maailman myrkyllisimmistä elintarvikkeista. Soijan ja palmuöljyn viljely on juuri se, minkä vuoksi Amazonin sademetsiä poltetaan. Kasvihuonepäästöjen kannalta pakasteäyriäiset ovat kaikkein pahimpia. Yhden kilon chileläisten avokadojen kasvatukseen tarvitaan 1 000 litraa vettä juuri sillä alueella, jossa vesipula on pahin. Tomaattien ja viinirypäleiden kasvatus Italiassa ja Espanjassa ei onnistuisi ilman lähes orjatyön asemassa olevia afrikkalaisia. Yllätys, yllätys, että vihreä salaatti on päästöjen suhteen samalla tasolla kuin naudanliha. Tonnikala on ryöstökalastuksen vuoksi melkein sukupuuton partaalla. Massiivinen yksipuolinen maissinviljely on köyhdyttänyt maita miljoonia hehtaareja. Eteläiset kasvit kuten kahvi ja kaikki muut vaativat myös monikymmenkertaisesti kasvinsuojeluaineita meidän pohjoisiin oloihimme verrattuna.

AMERIKKALAISET tutkijat laskivatkin, että enemmän hedelmiä, vihanneksia ja kasviksia sisältävä ruokavalio kuluttaa energiaa 38 prosenttia ja vettä kymmenen prosenttia enemmän kuin niin sanottu tyypillinen amerikkalainen ruokavalio. Myös kasvihuonekaasuja erittyi ilmakehään kuusi prosenttia enemmän, puhumattakaan kasvinsuojeluaineista ja muista myrkyistä.

Joten tiedoksi vain hyvää tarkoittaville kasvissyöjille, että kaikki ei aina ole niin yksinkertaista, kuin miltä päältä näyttää.

Jaa juttu: