Lastenneuvolapalveluiden saatavuus turvattava Lappajärvellä

LAPPAJÄRVEN lapsiperheille on herännyt huoli lasten neuvolapalveluiden saatavuudesta omalla paikkakunnalla. Järvi-Pohjanmaan perusturvaan liittymisen jälkeen on perheitä ohjattu toistuvasti sekä Vimpeliin että Alajärvelle neuvolakäynneille, koska Lappajärvelle ei ole saanut aikoja.

Neuvolapalvelut kuuluvat lähipalveluihin ja olisi suotavaa, että sekä äitiys- että lapsineuvolaan pääsee omassa kunnassa. Lappajärven neuvolassa on myös ollut suurta vaihtelua henkilöstössä, mikä haastaa lapsen kehityksen seuraamista. Koko yhteiskunnan etu on, että asiakas pääsee neuvolaan helposti ja ideaalitilanteessa vastassa olisi tuttuja kasvoja. Mikäli perheillä on kokemus, että neuvolaan on vaikea päästä omalla paikkakunnalla ja palvelut ovat kaukana, yhteydenottokynnys kasvaa ja pahimmassa tapauksessa palvelu jätetään käyttämättä.

Palveluiden saanti vaikuttaa tällä hetkellä eriarvoiselta, kun esimerkiksi vauvojen kuukausittaisista käynneistä on pystytty järjestämään osalle perheistä käynnit Lappajärvelle, mutta osalle ei. Määräaikaistarkastusten odotusajat ovat myös olleet pitkiä, jopa useita kuukausia. On tärkeää, että lapsi tarkastetaan ajallaan, jotta pystytään noudattamaan muun muassa valtakunnallista rokotusohjelmaa. 

LASTENNEUVOLAN tehtävänä on edistää lapsen ja koko perheen terveyttä ja hyvinvointia, seurata lasten kasvua ja kehitystä, tukea vanhempia kasvatustehtävässä, havaita lapsiperheiden mahdolliset tuen tarpeet sekä järjestää tarvittavaa tukea.

Jotta nämä tehtävät toteutuvat laadukkaasti, on palvelu saatava omalta paikkakunnalta mahdollisimman matalalla kynnyksellä. Perheiden palveluiden laadukkuus ja saatavuus on myös yksi kunnan vetovoimatekijä ja vaikuttaa myönteisesti kuntakuvaan. Tahtotila järjestää palvelut laadukkaasti kertoo kunnan lapsi- ja perhemyönteisyydestä ja tahdosta pitää kunta elinvoimaisena. Tällä hetkellä olemme tyytymättömiä tilanteeseen, jossa selkeästi lastenneuvolapalvelun resurssit eivät ole riittävät. Vaadimme, että jatkossa lappajärveläiset perheet saavat neuvolapalvelut Lappajärveltä.

MLL Lappajärven paikallisyhdistys ry

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Artikkelit vuosittain

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.