Kirjasto nyt – somevideoita, hula-vanteita ja lukemisen edistämistä

Tiina Hautamäki ja Tarja Kyrönlahti pitävät tärkeänä, että lapset saisivat kotoa positiivisen asenteen lukemiseen ja että heitä tuotaisiin kirjastoon.

Julkaistu:

Aihe:

Tällä viikolla kirjasto julkaisee somessa omatoimikirjastosta kertovan videon, jonka henkilökunta toteutti yhteistyössä Emilia Hännisen kanssa. Sen toivotaan tuovan omatoimikirjaston palveluita tutummiksi ja houkuttelevan ihmisiä palvelun pariin.

Aivan uutta ovat myös lainattavissa olevat tasapainolaudat sekä hula-vanteet. Kirjastosta löytyy laaja kokoelma erilaisia kuntoiluvälineitä.

Eepos-kirjastot palvelevat nyt arkisin myös chatin välityksellä. Eepoksen kotisivulta löytyvää palvelua tuottavat siihen kuuluvat kirjastot vuorollaan, myös Alajärvi. –Useimmiten sen kautta kysytään käytännön asioita lainaamiseen liittyen, kertoi kirjastotoimenjohtaja Tarja Kyrönlahti. –Myös hankintatoiveita tulee, sanoi lasten ja nuorten kirjastonhoitaja Tiina Hautamäki.

LASTEN ja nuorten heikentynyt lukutaito huolettaa. –Tässä hajonta on kasvanut, erityisesti pojat tuntuvat tippuvan kelkasta.

Avi on herännyt asiaan, ja Alajärvi saikin tälle vuodelle kaksi lukemisenedistämishanketta, yhteensä 11 000 euroa sekä Jytyltä 5 000. Avin hankkeiden kohderyhmänä ovat 3.-.4.-luokkalaiset sekä 8. luokan pojat. Niiden puitteissa on järjestetty kirjailijavierailuja, työpajoja, kirjavinkkausta ja toiminnallista tekemistä sekä hankittu kirjoja koulujen käyttöön, ja ne ovat tavoittaneet tähän mennessä 1 466 oppilasta Alajärvellä ja Vimpelissä. Vastaanotto on ollut positiivinen.

Lisäksi kirjastot järjestävät satutunteja ja vierailevat kerran kuussa Pähkinässä, kirjastoauto käy kouluilla ja Hautamäki tekee kirjavinkkausta. –Kirjat viedään melkein käsistä, kuvailee Hautamäki toiminnan suosiota.

Nyt avilta haetaan rahaa lukemisen edistämiseen draaman ja teatterin keinoin. Lukutaidon suhteen työsarkaa on perheillä, hoitajilla, opettajilla ja kirjastollakin. Lapsille pitäisi lukea kotona, ja tuoda heitä kirjastoon. Positiivinen asenne lukemiseen on tärkeä. Tutkimuksissa on todettu, että lapselle lukemisella on suora yhteys koulumenestykseen, ja se kehittää lasta monilla muillakin tavoilla, kertoi Hautamäki.

Hän suosittelee lapsille, että nämä lukisivat joka päivä vähän, vaikka illalla ennen nukkumaan menoa. Se rauhoittaa, toisin kuin kännykän kanssa touhuaminen. –Että lukisivat edes jotain, edes Aku Ankkaa.

Eepoksen sivuilla löytyy Lukuliekki-lukudiplomi, johon liittyy kirjavinkkilistoja eri-ikäisille lukijoille, ja siitä on tulossa myös digitaalinen peli. Alajärvellä koulukirjasto on avoinna nyt joka päivä lainausautomaatilla varustettuna, mikä madaltaa osaltaan koululaisten kynnystä lukemiseen.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.