Järvi-Pohjanmaalla influenssarokotukset käyntiin hyvissä ajoin

Birgitta Luoma-aho, Leena Uusitalo ja Minna Tuomela seuraavat influenssatilanteen kehittymistä.

Julkaistu:

Aihe:

–Otimme riskin ilmoittamalla rokotuspäivistä etukäteen, ennen kuin rokotteiden saantipäivä varmistui. Ennakointi onnistui, toteaa terveydenhoitaja Minna Tuomela. –Esimerkiksi Seinäjoella rokotukset käynnistyvät vasta loppukuusta.

Maailmanlaajuinen rokotetuotannon viivästyminen johtuu siitä, että nyt haluttiin seurata viruskantojen kehittymistä mahdollisimman pitkään oikeiden virustyyppien saamiseksi rokotteeseen. Viime vuoden A-viruskannat on vaihdettu uusiin. Maksuton riskiryhmien rokote sisältää neljää eri viruskantaa. Se on tänä vuonna nimeltään Vaxigrip-Tetra ja 2-6 vuotiaille Fluenz Tetra-nenäsumuterokote.

Suomessa kausi-influenssaepidemia käynnistyy tavallisesti vuoden vaihteessa. Yksittäisiä tapauksia on kuitenkin jo rekisteröity Pohjanmaan alueella.

MAKSUTTOMAAN influenssarokotteeseen ovat oikeutettuja sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstö, raskaana olevat, kaikki 65 vuotta täyttäneet, lapset kuudesta kuukaudesta kuuteen vuoteen, sairautensa tai hoitonsa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat, vakavalle influenssalle alttiiden henkilöiden lähipiiri sekä varusmiespalveluksensa aloittavat henkilöt. Muut voivat hankkia itselleen rokotteen reseptillä apteekista.

Maksuttomia rokotteita jaetaan Järvi-Pohjanmaan alueella noin 3 000. –Lisäksi ovat itse rokotteensa ostavat sekä sen työterveyshuollon kautta saavat, joten rokotekattavuus on suurempi, toteaa vs. avohoidon palveluvastaava Birgitta Luoma-aho. –Rokote kannattaa ottaa, jos on tietty elämäntilanne, kuten opiskelu, työ, perhetapahtuma, matka tai muu tärkeä asia, mihin sairastaminen ei sovi. Rokottaminen vähentää sairauspoissaoloja ja vähentää influenssasta johtuvia jälkitauteja, sairaalahoitoa ja kuolemia. Jos et ota rokotetta, voit olla kantaja ja tartuttaa, vaikket itse sairastuisikaan. Rokotetun mahdollinen tauti tulee lievempänä.

Lääkäri Leena Uusitalo näkee influenssan vaikutukset päivystyksessä joka vuosi. –Vastaanotto on jo ennalta kuormitettu, ja epidemia lisää lääkärin tarvetta. Useimmiten päivystykseen tulevat ovat vanhempaa väkeä, nuoret sairastavat kotona.

–Tarvittaessa voidaan influenssapotilaille avata oma vastaanotto, etteivät he tartuttaisi muita päivystykseen tulevia.

INFLUENSSAROKOTTEESTA ei voi sairastua influenssaan, Tuomela muistuttaa. –Jos tartunnan saa ennen rokotetta, voi huonolla tuurilla sairastua. Suoja syntyy noin kahdessa viikossa. Kuitenkaan rokote ei suojaa kuin näiltä neljältä vakavalta influenssatyypiltä.

–Toivomme, että ihmiset ottaisivat rokotteen. Sen suoja ei ole sataprosenttinen, mutta se on ainoa ehkäisykeino ahkeran käsienpesun lisäksi. Rokote on turvallinen, sama valmistaja on tehnyt tätä rokotetta yhtäjaksoisesti vuodesta 1968.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.