Naisten salibandy nousuun uuden joukkueen voimin

Monitoimihalli mahdollistaa harjoittelun oikean kokoisessa kaukalossa ja sopivalla alustalla. Etualalla Maija Saari ja Marleena Kuoppa-aho.

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

Ajatus joukkueen perustamisesta oli Maiju Hännisen mielessä vuosia hänen seuratessaan läheltä miesten joukkueen pelejä. Keväällä heikosti päättyneen, Jyväskylässä pelatun kauden jälkeen hän tuumasi joukkuekaverilleen ja ystävälleen Silja Polvelle, että olisi kiva pelata Alajärven paidassa. Hän otti yhteyttä miesten joukkueessa pelaavaan Kalle Yli-Kesäniemeen saman tien ja asia laitettiin vireille.

Kun harjoituskausi käynnistyi, ringissä oli mukana 24 pelaajaa.

Ensimmäinen haaste oli, että vain muutamalla joukkueesta oli kokemusta sarjassa pelaamisesta. Kesäkuun treeneissä peli muistutti enemmän sählyä kuin salibandya. Tekniikkaa ja sääntöjä alettiin harjoitella. –Siinä vaiheessa oli jo selvää, että kaudelle ei asetettaisi mitään muuta tavoitetta kuin asioiden oppiminen. Harjoituspeleihin mennessä kaikki olivat kehittyneet hurjasti, ja onnistumisia saatiin yllättävänkin paljon!

Toinen haaste on oman valmentajan puute. Huhuiluista huolimatta ei ole löytynyt salibandya harrastavaa henkilöä, joka olisi valmis ottamaan vetovastuun joukkueesta. Hänninen vetää treenejä silloin, kun hänen on opiskeluidensa vuoksi mahdollista olla paikalla. Vierailevia valmentajia on saatu treeneihin ja peleihin miesten puolelta. Oma valmentaja, joka tuntisi pelaajat ja osaisi viedä jokaista eteenpäin oikeissa asioissa, veisi samalla koko joukkuetta nopeammin kohti täyttä potentiaalia.

–Yksi haasteista on iso rosteri, joka harvoin on yhtä aikaa paikalla. Pelaajakokoonpanojen tekeminen ja treenien suunnittelu niin, että se olisi kaikkia kehittävää, on haastavaa.

III divisioonaa pelataan turnausmuotoisesti: keskimäärin kolmen viikon välein kaksi peliä päivässä. Alajärven kotiturnaus pelataan 23. marraskuuta.

Kahden turnauksen jälkeen Hänninen on tyytyväinen siihen, että pistetili on saatu auki. –Sarjatulokkaana ollaan luultavasti ylitetty kaikkien odotukset, myös omani. Olemme pelanneet tiukkoja pelejä joukkueita vastaan, joilta pelitaustaa löytyy useita, jopa kymmeniä vuosia. Kokemattomuus vielä näkyy monessakin jutussa, mutta pääpiirteittäin peli näyttää jo oikein hyvältä. Taustajoukkojen ja sivustaseuraajien kommentit ovat samankaltaisia kuin omani: kehitystä on tapahtunut mielettömästi.

Kuluvalla kaudella luodaan pohjaa pitkän linjan projektille. Erityisesti maalipaikkojen hyödyntämiseen Hänninen aikoo kiinnittää huomiota harjoittelussa.

–Potentiaalia joukkueessa on äärettömän paljon. Meillä on tosi paljon taitavia pelaajia, ja mikä parasta, kaikilla pelaajilla mielettömästi intoa pelata ja oppia uutta. Myös hyvä joukkuehenki on iso vahvuus.

Joukkue kokoon vuorokaudessa

KUN Kalle Yli-Kesäniemi ja Maiju Hänninen laittoivat facebookiin kyselyn, löytyisikö Alajärveltä ja lähialueelta innokkaita naisia pelaamaan III divisioonaa, he olivat hetken ällikällä lyötyjä. –Olin jo pommittanut kaikkia tuttujani, jolta löytyy edes jonkinmoista urheilutaustaa, jotta saataisiin edes 15 pelaajaa kasaan, tuloksetta. Nyt viestejä alkoi tulla niin, että tuntui jo että “apua, meitä alkaa olla jo liikaakin”, Hänninen muistelee.

Vuorokauden aikana ilmoittautui 27 naista Alajärveltä ja lähikunnista, 30 vuoden ikähaarukalla. –Hetki joukkueen perustamiseen tuntui sopivalta, ja suuren kysynnän perusteella olikin sitä!

MIRA NURMELA on pelannut harrastesalibandya kolmisen vuotta, eikä epäröinyt joukkueeseen lähtemistä hetkeäkään, kun kuuli joukkueen kasaamisesta. –Tämä on aina tuntunut omalta lajilta. Innostuin lähtemään mukaan, koska halusin jotain tavoitteellisempaa kuin pelkkä ”sähly”.

Rosaliina Penninkangas pitää joukkueurheilusta. Hänellä on pitkä tausta lentopallon ja pesäpallon parissa: lentopalloa hän pelaa vieläkin. –Salibandysta ei ole minkäänlaista aikaisempaa kokemusta koulun liikuntatuntisählyä lukuun ottamatta, mutta halusin ehdottomasti lähteä kokeilemaan.

Harjoittelu, jota ehdittiin suorittaa koulukeskuksessa, Vimpelin liikuntahallilla ja Jamin Alajärven toimipisteessä ennen monitoimihallin avautumista, on ollut uutta ja jännittävääkin. –Odotan tältä kaudelta paljon kehittymistä ja onnistumisia henkilökohtaisesti sekä joukkueena. On paljon opittavaa. Mukava pelata huippulajia huippuporukan kanssa, Nurmela toteaa.

Myös Penninkangas odottaa ensimmäistä kautta innolla. –Meillä on ihan huippu joukkue!

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.