Special Lucia -ehdokkaiden hemmottelupäivä

Viime lauantaina yhteistyössä Hotelli Kivitipun kanssa järjestettiin Järvi-Pohjanmaan alueen kehitysvammaisille Special Lucia -ehdokkaille hemmottelu- ja valokuvauspäivä.

Järvi-Pohjanmaan seudulta saatiin mukaan viisi ehdokkaaksi kisaamaan tämän vuoden Special Lucia 2019 -tittelistä. Ehdokkaat ovat Lappajärveltä, Vimpelistä ja Alajärveltä. Tapahtuma järjestettiin viime vuonna ensimmäistä kertaa Kokkolassa. Tänä vuonna tapahtuma päätettiin järjestää Lappajärvellä, sillä idean äiti Mirka Johansson on muuttanut Lappajärvelle asumaan.

Ehdokkaat ehostettiin ja kampaukset loihdittiin Kauneushuone Kareninan puolesta. Kampaaja Maikki loihti kampaukset kaikille osallistujille. Ehdokkaiden valokuvauksen toteutti ammattitaitoinen Anki Photography Lappajärveltä. Lucia-kranssi oli puolestaan Järviseudun ammatti-instituutin (Jami) puutarhaopiskelijoiden taidonnäyte.

SPECIAL Lucia kruunataan joulukuussa Kivitipussa, ja tilaisuuteen kutsutaan alueemme kehitysvammaiset viettämään yhteistä joulujuhlaa. Kruunajaisten lisäksi luvassa on musiikkia, joulupuuroa ja iloista kanssakäymistä. Special Lucia -äänestys alkaa marraskuussa Järviseudun Sanomissa.

Päivän aikana keskusteltiin paljon erilaisista asioista, joita kehitysvammaiset kohtaavat arjessaan. Muutama aihe, joihin toivottiin muutosta tai mihin kiinnitettäisiin enemmän huomiota, liittyivät siihen, että kehitysvammaisilta kysyttäisiin mitä he itse haluavat. Yllättävän usein heillä on kokemus siitä, että heidän puolestaan asioista vain päätetään. Jokaisella on oikeus tulla nähdyksi ja kuulluksi omaa elämää koskevissa asioissa. Keskusteluissa muistutettiin, että jokaisella meillä on itsemääräämisoikeus, eikä ketään tulisi syrjiä siksi, että on erilainen. 

TOINEN toive liittyi siihen, että olisi kiva saada tekemästään työstä kunnon palkkaa.

Monella kehitysvammaisella on ammatillinen tutkinto suoritettuna mutta he eivät koskaan pääse kokeilemaan työelämän taitoja liittyen omaan koulutukseensa, vaan he siirtyvät suoraan toimintakeskuksiin, joka maksaa keskimäärin 10-12 euroa päivässä  ahkeruusrahaa avotyössä käyvälle kehitysvammaiselle.

Avotyöpaikkoja ovat esimerkiksi päiväkodit, kaupat ja keittiöt. Moni kehitysvammainen kykenisi normaaliin työhön, mutta heitä ei palkata.

SPECIAL Lucia toimii tänäkin vuonna yhteistyössä Kehitysvammaliiton kanssa. Ihmisoikeusliitolla on parhaillaan menossa Palkkaa työstä -kampanja, joka nostaa esiin työ- ja avotyötoiminnan pitkään jatkuneet epäkohdat.

Tuhannet kehitysvammaiset ihmiset työskentelevät Suomessa työn kaltaisissa olosuhteissa ilman palkkaa. Jotkut ovat työskennelleet vuosia, jopa vuosikymmeniä, ilman työntekijälle kuuluvia oikeuksia. Ihmisoikeusliitto ja kehitysvammaliitto vaativat niin kutsutun työtoiminnan kokonaisvaltaista uudistamista.

Special Lucian kuulumisia voit seurata Facebookissa.

Mirka Johansson

Jaa juttu: