Lisääntyvä yhteistyö kuntien välillä hyödyttää kaikkia

Henna Matintupa, Tanja Penninkangas, Jukka Kuoppala, Jouni Hänninen ja Tapani Tallbacka keskustelivat kaupungin ja Yrittäjien kyselytunnilla ajankohtaisista asioista.
Alajärvellä kaupungin ja Yrittäjien keskustelutilaisuudessa (23.10.2019) vastattiin yrittäjien ennakkoon antamiin sekä paikan päällä esille tulleisiin sekä kuntalaisten kysymyksiin, ja ideoitiin keinoja, joilla viedä Alajärveä ja seutukuntaa eteenpäin. Yhteistyö Järviseudun alueen kuntien kesken nousi esille monessa yhteydessä.

Matkailumarkkinoinnissa Alajärvi tekee yhteistyötä Etelä-Pohjanmaan Matkailun sekä Jpyp:n kanssa, ja haluaa olla mukana myös Kraatterijärven toimijoissa. Kaupungin viestintäsihteeri Henna Matintupa kertoi, että kaupungin kotisivut uusitaan ensi vuonna. Viestintään alettiin panostaa tänä vuonna enemmän, ja panostusta kaavaillaan lisättäväksi. –Olemme tutkineet, mitä samaa kokoluokkaa olevat kaupungit tässä tekevät, kaupunginjohtaja Vesa Koivunen totesi.

–Valtatien varteen on tulossa ensi vuonna isot tienvarsikyltit, jotka tulevat herättämään huomiota.

Kuntamarkkinointi tähtää uusien työntekijöiden ja asukkaiden saamiseen. Muuttopäätöstä tehtäessä tärkeimmät vaikuttavat tekijät ovat työpaikat ja asunnot. Peruspalvelujohtaja Tanja Penninkangas kertoi, että tällä hetkellä sosiaali- ja terveyspalveluissa on auki 13 työpaikkaa. Neljän, viiden vuoden sisään eläköityy 40–50 lähihoitajaa. Työvoiman houkuttelussa hyödynnetään yhteistyötä maakunnan muiden toimijoiden kanssa. Toinen ajankohtainen asia on parasta aikaa valmistelussa oleva palvelusetelin käyttöönotto Järvi-Pohjanmaalla.

Koivunen ehdotti, että yhteistyötä uusien asukkaiden saamiseksi voitaisiin tiivistää esimerkiksi siinä, että tulevan työntekijän ja muuttajan puolisolle voitaisiin huhuilla puskaradion kautta töitä. Isompia perheasuntoja tarvittaisiin enemmän, mutta kaupungin mahdollisuudet rakentaa, etenkin kun nykyisistä sen omistamista asunnoista 20 prosenttia on vapaana, on olematon. Matti Ahonen korosti, että tulijoille täytyisi olla tarjota joka kategoriasta erilaatuisia vaihtoehtoja.

Eetu Puntala kommentoi, että kaupungin viestinnälle tarvitaan 2020-luvulle päivitetty visio, yhteinen ilme ja hyvät arvot, että nuoret kiinnostuvat. Hyvinvointi ja oman identiteetin löytäminen voisivat olla kärkiteemoja kaupunkilaisasukkaista kilpailtaessa. –Eri alojen oppilaitosten kanssa voisi tehdä yhteistyötä ja tarjota harjoittelupaikkoja.

KAUPUNKI on pohtinut, kuinka kaikki kesäasukkaat saataisiin tavoitettua aiempaa tehokkaammin. Tavoitteena on myös toteuttaa aikaisempaa isompi kesäasukastapahtuma, joka voitaisiin pitää Rokulipäivien yhteydessä. Vaihtoehtoisesti se voitaisiin tehdä myös yhdessä naapurikuntien kanssa. MARKKU Mäenpää toivoi, että kaupunginvaltuuston lähetykset striimattaisiin, ja valtuusto järjestäisi kyselytunteja, jolloin päättäjiltä saisi vastauksia mieltä askarruttaviin asioihin. Tapani Tallbacka totesi, että poliisin lupapalveluiden aukioloajat Alajärvellä pakottavat ihmiset lähtemään asioimaan Seinäjoelle: aikoja on rajatusti, ja palvelupiste on suljettuna ison ajan vuodesta. Salla Hemminki toivoi pikkujouluajalle ohjelmaa esimerkiksi yhdistysten järjestämänä: ruokapalveluita Alajärveltä kyllä löytyy, mutta oheisohjelmaa puuttuu, joten moni seurue suuntaa illanviettoon muualle.

Antti Joensuu tiivisti illan antia: –On tärkeä katsoa yhteistyötä Järviseudun alueella monilla eri osa-alueilla. Alajärven kannattaa olla mukana yhteisissä hankkeissa, kuten Lappajärven Geopark-hankkeessa.

Hän kannusti kaikkia käyttämään puskaradiota asioiden edistämiseen positiivisella tavalla, ja lähetti terveisiä niin hallintokuntiin kuin koteihinkin: käyttäkää paikallisia palveluita.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.