”Yllättävän hyvät väistötiloiksi”

Seija Aho ja Mirja Peltokangas (pöydän ääressä) ovat tyytyväisiä Metsätarhan päiväkodin väistötiloihin Toimelassa.

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

Uusiin tiloihin päästiin muuttamaan 8. lokakuuta seitsemän yhteiskoululla tilapäisväistössä vietetyn viikon jälkeen. –Tekninen toimi kuunteli toiveita tarkkaan. Olen iloinen, että tilat saatiin valmiiksi näinkin lyhyessä ajassa, ja muutokset ovat toimivia. Tilat ovat valoisat.

Yhteishenki muuttojen suorittamisessa ja kaikessa väistöön liittyvässä on ollut Ahon mukaan hyvää. –Avuliaisuus ja joustavuus työntekijöiden, vanhempien, koulun väen ja kunnan toimijoiden osalta lämmittävät. Asioita on tehty yhdessä. Ymmärrystä on riittänyt, vaikka kahteen kertaan tehty muutto on vaikuttanut monen ihmisen arkikuvioihin, kun on jouduttu siirtymään päiväkodin tieltä.

–Parasta on, että lapset ja työntekijät ovat olleet terveempiä sen jälkeen, kun lähdimme Lakaniemestä.

Koska suurin osa leluista ja materiaaleista jouduttiin hävittämään, monet yhdistykset ovat keränneet päiväkodille rahaa lahjakortteihin leluhankintoja varten.

PÄIVÄTOIMINNAN ja kotihoidon käytössä olleisiin tiloihin rakennettiin väliseinillä omat tilat Oravanpesän, Myyränmajan ja Ketunkolon ryhmille. Monissa tiloissa on tarvittu vain kevyt pintaremontti, ja päiväkodin kalusteilla sekä värikkäillä tekstiileillä tiloista on saatu lapsille sopivat. Kahvihuone muuttui pienryhmätilaksi, toimistot leikkihuoneiksi, invavessat kalustettiin lapsille sopiviksi, ja lisää vessoja saatiin siivouskomerosta.

–Tilat ovat tosi toimivat, kodinomaisemmat kuin ennen, totesi pienimpien eli Oravanpesän varhaiskasvatuksen opettajana toimiva Mirja Peltokangas. –Ei haittaa, vaikka tilat ovat vähän pienemmät: nämä ovat yllättävän hyvät väistötiloiksi.

Myyränmajan väki puolestaan iloitsee kolminkertaistuneesta eteispinta-alasta, joka helpottaa siirtymiä huomattavasti.

–Vanhemmiltakin on tullut hyvää palautetta, vaikka monella oli varmasti huoli alkuun, sanoi Aho.

Pientä säädettävää löytyy, esimerkiksi valaistuksen suhteen, ja asioita muutetaan mahdollisuuksien mukaan. Äänen kiertäminen seinien yläosien avoimuuden vuoksi saattaa myös häiritä joitakuita, Aho arvelee.

PIHA-ALUE on aidattu joka puolelta. Jokaisella ryhmällä on oma sisäänkäynti. Pienten lasten leikkialue sijaitsee sisäpihalla: siellä on hiekkalaatikko, leikkikioski ja pian keinukin käytössä. Isommille on aidattu alue Sotakoulun aukion viereen. Sinne vie aidattu käytävä parkkipaikan halki.

–Isompien leikkipiha on pieni Lakaniemeen verrattuna, siellä oli metsä, jossa touhuta. Toisaalta, keskustassa liikkumismahdollisuudet ovat hyvät: saamme salivuoron liikuntahallille, talvella pääsemme luistelemaan ja hiihtämään Saarikentälle, ja joskus voimme kävellä Hippo-puistoon. Pienten piha on täällä isompi kuin ennen, ja asfaltilla potkuautoilu onnistuu paremmin.

Viisivuotiaat kaverukset kaipasivat pihaleikkien keskellä Lakaniemen koulun pihaa ja metsää, jonne voi rakentaa majoja. Sisätiloihin he olivat tyytyväisiä. Jaana Kangasniemi toivoo, että Lakaniemeen voitaisiin vielä palata. –Viihdyimme siellä hyvin.

PÄIVÄKODIN sijainti tulevaisuudessa riippuu siitä, kannattaako Lakaniemen koulua saneerata, ja kunnan kiinteistöstrategiasta. Aho arvelee, että Toimelassa ollaan vähintään vuoden ajan. Päiväkodin pysyvistä tilaratkaisuista päättää Vimpelin kunnanvaltuusto.

Metsätarhan päiväkodin kirjoilla on 68 lasta.

Lapset ja ikäihmiset rinnakkain

KUNHAN päiväkodin arki saadaan uomiinsa, aiotaan päiväkodista lähteä tapaamaan ikäihmisiä. –On hienoa, että vanhukset ovat tässä lasten lähellä. Tämä on loistava tilaisuus, jota ei voi ohittaa, totesi Seija Aho. –Kohtaamisia tulee jo nyt, kun päivätoiminnan ja kunnan väkeä käy syömässä samassa tilassa lasten kanssa. Tämä lisää yhteisöllisyyttä.

Kohtaamisista Aho toivoo tulevan paineettomia tapahtumia, vaikka ihan vain kyläilyä. –Lapset piristävät vanhuksia, vaikka eivät tekisi mitään erityistä.

TOIMELAN pääovesta kuljetaan nykyisin vain päiväkodin tiloihin. Päivätoimintaan, kotihoitoon ja ruokailemaan tullaan Venla- ja Väinö -kodin yhdysosan lipan alla olevasta ovesta, jolle pääsee joko terveyskeskuksen etupuolelta tai vanhan paloaseman puolelta takakautta.

Kotihoito muutti päiväkodin tieltä yläkertaan, ja päivätoiminnalle jäi tilaa ruokasalin yhteyteen sekä fysioterapian puolelle. Uima-allas on tyhjennettynä. Päiväkodille sillä ei ole käyttöä. Ainoastaan Ahon työpöytä sijaitsee allashuoneessa: siellä saa hoitaa puhelut ilman hälyä.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.