Uusi rakennusmestari valvoo kunnan monia työmaita

Juha Sadeharju on toiminut Evijärven kunnan rakennusmestarina toukokuusta lähtien.

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

EVIJÄRVEN kunnan rakennusmestarina aloitti toukokuun lopussa Juha Sadeharju. Hänen kesänsä ja syksynsä ovat kuluneet kasaantuneiden töiden kiinni kuromiseen, sillä Anssi Kylkisalon aiemmin hoitama toimi ehti olla pari kuukautta tyhjillään.

Sadeharju kertoo, että vaikka hänellä on ollut uudessa työssään paljon opeteltavaa, hänen orientoitumistaan on helpottanut suuresti se, kuinka osaavaa ja oma-aloitteista ”varikon porukka” on. Kunnan teknisessä toimessa työskentelee rakennusmestarin lisäksi kaksi kiinteistönhoitajaa, kirvesmies ja vesilaitoksen ja viemärilaitoksen hoitajat.

–Kokoonsa nähden kunta rakentaa nyt aika paljon, hän toteaa. –Kyllähän tässä olisi hätä tullut käteen, jos meillä ei olisi osaavia työmiehiä. Jos joutuisin koko ajan katsomaan kaikkien perään, en mitenkään ehtisi joka paikkaan.

KUNNAN rakennushankkeista Sadeharju on jo ehtinyt osallistua esimerkiksi tänään käyttöön otettavan uuden hyötykäyttöaseman toteutukseen. Se tulee olemaan auki keskiviikkoisin ja joka neljäs lauantai.

Hän on myös vetänyt koulukeskuksen kaukalotyömaata ja esikoulun laajennusta. Esikoulu valmistuu joulukuun aikana, ja tekojään jäädytyskontti toimitetaan marraskuun lopulla. Kontin toimituksen yhteydessä tehdään siirtoputkisto- ja sähkötöitä, joiden jälkeen päästään luistelemaan.

Päivittäin hän valmistelee myös Lahdenkylään tulevan, 12 kilometrin mittaisen vesijohdon toteutusta. Sen on tarkoitus valmistua talven aikana.

–Lahdenkylän vesijohtolinjaa valmistellaan urakkakilpailuun saattamiseksi. Vesi- ja viemärilaitoksen työntekijät ovat käyneet merkitsemässä vanhan ja uuden linjan maastoon, hän kertoo.

Esikoulun laajennuksen kaltaisissa projekteissa kunta käyttää myös aliurakoitsijoita.

–Tehtäväni on valvoa, että he tekevät työnsä suunnitelmien ja säännösten mukaisesti, ja hankkia tavaraa työmaalle.

LAPPAJÄRVELLÄ syntynyt ja Kauhavalla asuva Sadeharju, 41, on aiemmin työskennellyt pääasiassa talon- ja maanrakennusalalla. Hän valmistui rakennusmestariksi keväällä 2017.

–Kun lähdin opiskelemaan 2013, rakennusmestarikoulutus on vasta käynnistetty aikuispuolella Seinäjoen ammattikorkeassa. Ryhmä, jossa aloitin, taisi olla vasta toinen, hän muistelee. –Meillä oli hyvä, ammattitaitoinen porukka: kaikilla oli työkokemusta, osalla vuosikymmenten ajalta.

TOIMISTOLLAAN kunnantalolla hän istuu vain vähän. Hänen työpäivänsä alkaa varikolta, jossa käydään läpi päivän työtehtävät ja aikataulut ja muita tulevia asioita. Sieltä hän lähtee kiertämään työmaita — ”varmistamassa että homma toimii”. Työpäivän aikana kiinteistönhoitajat ja muut kunnan tiloissa työskentelevät tai asioivat saattavat soitella korjaustarpeista tai muista huomiota vaativista asioista.

–Käytännössä jos jossakin tulee työntekijöille sellainen ongelma, jossa pitää tehdä päätöksiä siitä, tilataanko erityisosaaja, tehtäväni on päättää, mitä sen kanssa tehdään, hän kertoo. –Luonnollisesti näin alussa olen joutunut kysymään paljon Tuomolta (kunnaninsinööri Tuomo Saari), miten missäkin tilanteessa menetellään.

Hän kiteyttää, että samanlaisia päiviä ei ole, vaan aina tulee eteen jotakin.

–Kuntalaisetkin saattavat soitella ihan mistä tahansa rakentamiseen liittyvistä asioista, jolloin koetan neuvoa heitä tai ohjata oikean henkilön pakeille, hän kertoo. –Aika mielenkiintoista tämä on. Pysyn virkeänä koko ajan, kun aina on useampi rauta tulessa.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.