Hoidon ja hoivan tarpeen kasvu maksaa Vimpelissä

Matit Järvelä, Lehto ja Kjellbäck kunnanvaltuuston kokouksessa. Lehto oli paikalla Eija Rannanpään varajäsenenä, Kjellbäck Jyrki Niemen.

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

PERUSPALVELUJOHTAJA Tanja Penninkangas oli kertomassa valtuustolle perusturvan taloustilanteesta maanantain kokouksessa. –Näyttää siltä, että Vimpelin osuus ylittyisi 674 501 euroa heinäkuun loppuun tapahtuneen toteutuman perusteella, mutta voi olla, että se myös pienenee, hän kertoi. Viiden prosentin ylitys talousarvioon nähden koostuu pääosin hoidon ja hoivan, suun terveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon ylityksistä.

Hoivan ja hoidon kohdalla kotihoidon yöhoitokäynnit ovat lisääntyneet, kotikuntoutusta ja ateriapalveluita on käytetty enemmän, hoitotarvikkeita kulunut enemmän koteihin ja asumisyksiköihin, tehostettu palveluasuminen lisääntynyt ja lisäksi tulevat Intervallin väistön kustannukset. Hoitopäivien hintaa perusturva on saanut hieman laskettua, mutta hoitopäiviä on toteutunut vimpeliläisillä enemmän.

Kotihoitoon, Venlaan ja Väinöön sekä akuuttiosastolle on palkattu uusia työntekijöitä ja akuuttiosaston paikkaluku on nostettu 35:een. Kiirevastaanoton tarve on kasvanut, mikä näkyy ostopalvelun hinnassa. Terveyskeskuksen lääkäri- ja hoitajapalvelua on ollut hyvin saatavilla, mutta tarvetta on ollut arvioitua vähemmän.

Erikoissairaanhoidossa painottuvat lasten ja nuorten psykiatrian sekä syöpätautien osuus. Lastensuojelun ja lapsiperheiden ennakoivan tuen kulut ovat myös kasvaneet, samoin vammaispalveluissa laitosasumisen vuorokaudet. Työmarkkinatuen kuntaosuudessa on sen sijaan tapahtunut muutos parempaan: kun viime vuonna ”sakkoa” pitkäaikaistyöttömistä maksettiin 104 482 euroa, tälle vuodelle maksuja on kertymässä 44 151 euroa.

MARTTI Lassila (Haloo) ihmetteli, miksi perusturva tulee vimpeliläisille niin paljon kalliimmaksi kuin alajärveläisille, vaikka ikävakioitu sairastavuusindeksi on Alajärvellä Vimpeliä korkeampi. Penninkangas kertoi, että ero muodostuu asiakkaan tarpeen mukaan hankittavissa ostopalveluissa, kuten vammaispalveluissa ja lastensuojelun sijoituksissa. Omana tuotantona toteutettu palvelu on kaikille saman hintaista ja hinta määräytyy joko käyntien, asiakkuuksien tai hoitovuorokausien mukaan.

Ennaltaehkäisyn tärkeys sekä terveys- että sosiaalipuolella nousi esille valtuutettujen puheenvuoroissa.

Sivistystoimen osalta todettiin arvioitu 80 000 euron määrärahan alitus. Se johtuu kunnanjohtaja Sami Gustafssonin mukaan kotihoidontuen ylimitoituksesta: yhä useampi koti-isä ja äiti on lähtenyt töihin. Maaseutupalvelut toteutuvat suunnitellusti.

KUNNANVALTUUSTO hyväksyi Risto Hoiskon tekemän ostotarjouksen Sevilla-nimisellä tilalla sijaitsevasta 305 neliön määräalasta. Kauppahinta on 2 000 euroa.

HALOO Vimpelin valtuustoryhmä teki aloitteen, että kunta tukisi Isokankaantielle Anttilankankaan kohdalle rakennettavaa kevyen liikenteen väylää 6 000 eurolla. Hanketta toteuttavat alueella asuvat talkootyönä. Esitetyllä summalla saataisiin loppupätkälle suodatinkangas ja sorapatja. Aloite menee kunnanhallituksen valmisteluun.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.