“Tilamaito on lähiruokaa parhaimmillaan”

Taija Jokiaho täytti Jaakko Joensuun astiat maitohuoneessa. Joensuu on Jamin koulutilan vakioasiakkaita.

Julkaistu:

Aihe:

Vuoden alusta lokakuun alkuun maitoa oli myyty 2939,5 litraa.

–Tämähän on parasta maitoa, vastaa Jaakko Joensuu heti kysyttäessä, miksi hän noutaa maitoa ”suoraan tankista” sen sijaan, että ostaisi sen kaupan kylmäkaapista. –Vallalla on sellainen käsitys, että vitamiineja ja hivenaineita saisi pääosin kasviksista, mutta niitä saa myös laadukkaasta maidosta ja lihasta.

Joensuu kiinnostui maidon terveysvaikutuksista vatsaongelmiensa vuoksi pari vuotta sitten. Hän etsi apua netistä ja törmäsi heraan. Heratiiviste Molkosan onkin monelle tuttu tuote. –Löytyi videoitakin, joissa Amerikan emännät näyttivät, miten heraa tehdään.

Eipä muuta kuin kokeilemaan. Joensuu alkoi hakea maitoa koulutilalta ja testaamalla löytyi oikea valmistustapa. Aluksi hän joi heraa päivittäin, ja vatsaongelmat helpottuivat huomattavasti. – Koen, että siitä on ollut merkittävä apu. Nykyisin teen sitä kausittain, fiiliksen mukaan.

Joensuu hyödyntää maitoa myös kahvissa ja pirtelössä, jonka pyöräyttää joskus aamupalaksi. –Tämä maito sopii hyvin pannukakkuun ja tuoreen pullan kanssa: niitäkin voin nykyään syödä silloin tällöin, toisin kuin ennen.

ILMASTONMUUTOSKESKUSTELUN myötä ilmoille on nostettu idea maidon ja lihan käytön vähentämisestä ja jopa lopettamisesta. –Kaikkiin trendeihin ja huomiohakuisiin kampanjoihin ei kannata lähteä mukaan. Historiaa lukemalla huomaa, että monenlaiset ideat on toimimattomina haudattu. Täällä meidän oloissamme tietyt tuotteet ovat säilyneet ihan syystä ruokavaliossa.

Joensuu suosii paikallista tuotantoa, joka ei kierrä omaan keittiöön Helsingin kautta. Tilamaito on siitä hyvä esimerkki.

KOTIELÄINTEN hoitajana koulutilalla työskentelevä vimpeliläinen Taija Jokiaho kertoo, että monelle maitoa hakevalle nimenomaan lähiruoka on tärkeä pointti. –Usea on sanonut, että tilamaito sopii paremmin vatsalle, maistuu paremmalta kuin ”kaupan” maito tai että valitsee sen, koska se on luonnollista ravintoa.

Vakioasiakkaat käyttävät maitoa paitsi ruokajuomana ja kahvissa, myös jogurttien ja juustojen tekoon. Jokiaho käyttää sitä itse silloin tällöin. –Tinkimaito on hyvää ruokajuomana ja käytän sitä myös leivonnassa. Parhaimmat lätyt saa tinkimaidosta.

Ternimaitoa myydään myös silloin, kun sitä on saatavilla. –Se menee aina saman tien.

Raakamaito vaatii hyvää hygieniaa

ELINTARVIKELAIN mukaan raakamaitoa, jota kutsutaan myös tinkimaidoksi tai tilamaidoksi, voidaan myydä suoraan tilalta kuluttajalle. Suomalainen raakamaito on Ruokaviraston mukaan erittäin puhdasta, mutta se sisältää silti aina navettaympäristöstä lypsyn ja maidonkäsittelyn yhteydessä tulleita bakteereita. Myyjän on annettava asiakkaille tietoa raakamaidon riskeistä ja riskiryhmistä sekä säilytyslämpötilasta ja -ajasta. Kylmäketjusta ja säilytysastioiden puhtaudesta täytyy huolehtia. Lisäksi tuottajan tulee teettää eläimistä ja raakamaidosta tarvittavat mikrobiologiset tutkimukset.

Ruokaviraston ohjeiden mukaan tilamaito tulisi aina kuumentaa vähintään 72 celsiusasteessa 15 sekunnin ajan ennen käyttöä. Pikkulasten, vanhuksien, raskaana olevien tai henkilöiden, joilla on vakava perussairaus, ei suositella nauttivan raakamaitoa lainkaan.

Ruokavirasto suosittelee, että raakamaitoa ostettaisiin vain tiloilta, joiden maidon laatu on ollut jatkuvasti ja pysyvästi niin sanotussa E-luokassa. Luokka E on erityisen hyvä.

KOVIN monesta paikasta raakamaitoa ei nykyisin saa ostettua. Alkutuottajien, jotka myyvät suoraan tilalta raakamaitoa tai ternimaitoa kuluttajille, tulisi ilmoittaa asiasta ympäristöterveydenhuollolle. –Ilmoituksia tehdään erittäin vähän, eikä meillä valitettavasti ole luotettavaa lukua suoraan tilalta myyvistä maidontuottajista, kertoi terveystarkastaja Teresa Kuoppa-aho Seinäjoen alueen ympäristöterveydenhuollosta.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.