Veto kohoaa ranking-listalla

Lauri ”Lardek” Ala-Outinen, Panu ”p12” Schutschkoff ja Valtteri ”Lehtori” Pynnönen Vectorama-turnauksessa. Kuva: Severi Peura
VEDON esports-joukkueen alkukausi on ollut kaksijakoinen.

Euroopan laajuisessa ESEAn Advance-sarjassa vastassa ovat Euroopan kovimmat joukkueet, ja tasoero näkyy, kuvailee joukkueen tiedottaja ja markkinointivastaava Mikko Kalijärvi. –Ero Main-tasoon, jossa pelasimme viime kaudella, on kuin yöllä ja päivällä. Uskon, että parempaa on luvassa.

FEL:n Haastajaliigassa Veto urakoi voittojen tiellä. Esimerkiksi keskiviikkona se voitti kaikki kolme vastustajaansa: sarjakärki Hukan, SJK:n uuden joukkueen sekä EIHÄNTÄSTÄTUUMITÄÄN:n.

Edellinen kausi päättyi katkeriin tunnelmiin. Veto vei Haastajaliigan runkosarjan, mutta liiganousufinaalissa viimeisen pelin häviö tarkoitti, että pelit jatkuvat samassa sarjassa. Nyt nousuun satsataan vieläkin lujemmin. –Paikka kuuluu meille, ja otamme sen, jos pää vain pysyy kasassa kovissa peleissä.

Henkilökemioihin liittyvät asiat puitiin läpi, ja Tommi ”Hookin” Saarinen lähti joukkueesta yhteisellä päätöksellä. Hänen seuraajakseen valittiin Mikael “MIKSU” Liljander. –Hän on tehnyt hyvää duunia alkukauden ja lunastanut lupaukset.

Telian sarja käynnistyy 4. lokakuuta. Veto säilytti paikkansa kahdeksan parhaan joukossa. Nyt sieltä haetaan play off -paikkaa: viimeksi se hävittiin kierrosvoitolla.

ENCE on Suomen kovin joukkue, ja jätti paikalliset sarjat siirtyen kansainvälisiin kuvioihin. Jäljelle jääneistä Kalijärvi listaa kovimmiksi Havun ja SuperJymyn, joita haastaa KOVA. Veto on hänen listauksessaan viidentenä, edellä pyörii vielä IFK. –Joukkueiden kesken on tasaista vääntöä ja paljon pelataan ristiin.

Omaan peliin haetaan tasaisuutta. –Suorittaminen on ollut resonoivaa. Matsin sisällä saattaa olla ensimmäinen osio täydellistä pelaamista, ja toinen väsynyttä. Keskiviikko oli valonpilkahdus: kolme tasaista ottelua.

Mainos

Tilanne vaatii joukkueenjohdolta tarkkaa analyysia ja valmentamista. –Vedossa näkyy se, ettei olla niin rahalla rakennettu joukkue kuin kilpailijat: pelaajat ovat tuntemattomampia, nousevia tyyppejä, ja paine näkyy heissä helpommin. Vahvuus tulee ajan ja tekemisen kautta: saadaan rentoutta eikä nöyristellä ketään. Toisaalta ollaan altavastaajia, voidaan hyödyntää se, jos meitä aliarvioidaan.

ESEAa pelataan pari peliä viikossa, Haastajaliigaa 2-4 ottelua. Pelit pyritään keskittämään tiettyihin iltoihin ja pitämään kaksi harjoituspäivää. Lauantait ja sunnuntait pidetään lepopäivinä, mikäli mahdollista, sillä osa pelaajista käy viikolla päivätyössä. –Vapaa-ajalla suositellaan tekemään ihan jotain muuta kuin pelaamaan, Kalijärvi totesi. –Turnauksia ei ole tulossa, joten voidaan keskittyä näihin peleihin.

JOUKKUE kokoontuu viikonlopun mittaiselle treenileirille kaksi kertaa kaudessa. Paikkoja, joissa olisi sopivat majoitus- ja ruuanlaittotilat sekä valmiina pelikoneet ja yhteydet joukkueelle, on Suomessa vain muutama. Aiemmin leirityksiä on pidetty Seinäjoella ja Helsingissä. –Jamille on tulossa leirityksiä, täällä on tilat ja puitteet kunnossa, eli tämä on Suomessa pienin paikka, missä on mahdollisuudet tällaiseen harjoitteluun.

Esports ei ole vain nuorten juttu

KOKO Etelä-Pohjanmaan alueella nuoret seuraavat Vetoa ja katsovat pelejä. –Pelaajien taustajoukoista löytyy varttuneempiakin katsojia. Esimerkiksi isäni, joka ei ole koskaan pelannut itse mitään, seuraa esportsia tiiviisti, Mikko Kalijärvi kertoo. –Vanhemmassakin polvessa alkaa olla niitä, jotka kiinnostuvat lajista, mutta koukuttuminen vaatii hieman avaamista, että joku kertoo, mitä pelissä tapahtuu ja mitä asioita seurata. Ei tämä ole pelkästään nuorten laji.

Hän mainitsee esimerkkinä KHL:ssa pelaavat Jokerit, joiden kamppailut kaukaisien vastustajien kanssa eivät jaksa suomalaisia kiinnostaa. Sen sijaan Kärppien ja Tapparan välinen ottelu SM-liigassa on kova juttu, koska siinä ovat vastakkain kaikkien tuntemat brändit ja tarinat. –Tuttuus kiinnostaa. Esimerkiksi SJK:n ja Vedon välinen kilpailuasetelma herättää tunteita ja mielleyhtymiä, mikä auttaa lajin laajenemista ja tunnetuksi tulemista.

VEDON brändi näkyy laajalti kuluvalla kaudella. TES:n toisen kauden jokainen ottelu lähetetään suorana Twitchissä, Ruudussa ja Jimillä. Veto striimaa kaikki FEL Haastajaliiga ja ESEA Advanced -ottelunsa selostettuina omalla Twitch-kanavallaan.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.