Pulahtaisitko hyiseen veteen?

Pentti Aution talven ensimmäinen kastautuminen jäi parin sekunnin mittaiseksi.

Julkaistu:

Aihe:

VEDEN lämpötila oli pudonnut alle kymmeneen asteeseen sunnuntaina, kun Ylikylässä käynnistyi talviuintikausi.

Vuosia kylän avantouintiporukassa mukana ollut Pentti Autio kertoo, että mitä kovempi pakkanen, sen mukavammalta hyiseen veteen pulahtaminen tuntuu. Hänet yllyttivät ensimmäisen kerran avantoon hänen kaverinsa.

–On se jälkitunne niin mahtava, kun vedestä nousee. Vaikka olisi pakkanen, olo on hyvä — ei ole kylmä, eikä ole mitään kiirettä palata saunaan, hän kuvailee. –Kun vain muistaa sopivasti jäähdyttää pinnan ennen vetoon menoa, tuntuu, että on helpompi kastella itsensä kuin kesällä. Kylmällä ihollahan vesi tuntuu lämpöiseltä.

YLIKYLÄSSÄ toimi takavuosina aktiivinen avantouintiporukka, mutta Autio muistelee, että se jäi tauolle ainakin vuosikymmeneksi. Viime vuonna harrastusta ruvettiin elvyttämään osin uusilla ihmisillä.

–Tuntui, että halukkuutta avantouintiin oli, ja kun kerran rannassa oli hyvä saunakin, Autio sanoo.

Viime talveksi rantaan tehtiin myös uusi laituri, jonka rappusilta voi laskeutua suoraan syvään veteen.

–Sitä ennen meidän piti kävellä kauas veteen ennen kuin päästiin uimaan, ja rupesi jo sääriä kirvelemään se kylmä vesi. Ollaan tykätty pirusti tästä edistysaskeleesta.

Uimarit kokoontuvat sunnuntaisin. Kyläyhdistyksen puheenjohtaja Ville Rantala kertoo, että viime vuonna heitä oli kymmenkunta ja ”vierailevia tähtiä” aina silloin tällöin. Tämän vuoden ensimmäisessä tapaamisessa oli kourallinen osallistujia: miehiä, naisia ja lapsia.

–Enemmänkin lauteille sopii porukkaa, hän kertoo. –Kyläyhdistyksen jäsenmaksun maksamalla pääsee mukaan.

Hän itse ajautui uintiporukkaan vahingossa viime vuonna.

–Itsellä ainakin se menee niin, että vasta kolmannesta ja neljännestä kastautumisesta rupeaa nauttimaan. Ensimmäinen kerta on joka saunaillassa aina yhtä kylmä, hän naurahtaa. –Täytyy sanoa, että pieniä terveysvaikutuksiakin on näkynyt. Olkapäät ovat paremmat.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.