Uusi asumisyksikkö on sydämellä kodiksi suunniteltu

Jyrki Tuomelan suunnittelema CLT-runkoinen asumisyksikkö tarjoaa hienot järvinäkymät.

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

Rakennushankkeen suunnittelu käynnistyi alun perin jo 2013–2014, jolloin tehtiin ensimmäinen tarvekartoitus, sillä tuetun asumisen yksikölle tuntui olevan kysyntää. Virallisesti hanke polkaistiin vauhtiin 2016. Silloin perustettiin suunnittelutoimikunta, jossa näkemyksiään pääsivät tuomaan esille niin vammaisten kuin viranomaistenkin edustajat. Kodinomaisuus nousi painotettavaksi asiaksi, kertoi työmaavastaava, kaupungin rakennusmestari ja vt. yleisten alueiden päällikkö Juuso Pikkukangas. Ideoita rakentamiseen haettiin lähellä sijaitsevista, vastaavantyyppisistä yksiköistä.

Asumisyksikön hintalappu on noin 1,5 miljoonaa euroa, josta Aralta saatiin avustusta 470 000 euroa. Talossa on kahdeksan 30,5 neliön yksiötä sekä kaksi 45 neliön kaksiota. 600-neliöisen rakennuksen runko on 24 senttiä paksua CLT-levyä, joka lautaverhoiltiin lämmöneristyksen varmistamiseksi sekä rungon suojaamiseksi. Sen jälkeen, kun suunnitelmat oli esitetty Aralle, karsittiin piirroksista 120 neliötä, pääosin yhteisistä tiloista ja joitakin kompromisseja jouduttiin tekemään. Pääurakoitsijana toimi rakennusliike M. Ranta Oy ja pääsuunnittelijana arkkitehtitoimisto Jyrki Tuomela.

Urakoitsijoiden toimintaa rakennushankkeessa kiiteltiin: rakentaminen sujui kivuttomasti ja kitkattomasti.

–Paikka on upea, mutta tontin rakennusalue pieni ja rajat lähellä rakennusta, mikä piti ottaa huomioon, kertoi Jyrki Tuomela. –Suunnittelin rakennuksen rantaviivan mukaan ja kattojen muoto seuraa sitä.

PUHEENVUOROISSA todettiin, että yksikön sijainti on hyvä: kaikki palvelut ovat lähellä.  –Haluamme, että täällä on kaikilla hyvä olla ja elää, totesi peruspalvelujohtaja Tanja Penninkangas. Hän totesi, että kaikki on sydämellä suunniteltu.

Kaupunginjohtaja Vesa Koivunen kertoi puurakentamisen edistämisen kuuluvan kaupungin strategiaan, ei vain siksi, että sen osaamista löytyy Alajärveltä, vaan myös puurakenteiden mahdollistaman hyvän sisäilman vuoksi. Hän kiitteli valtuustoa rohkeudesta katsoa eteenpäin strategian toteuttamiseksi: investoinnit, myös asumisyksikkö, on koettu tärkeiksi kaupungin kehittämiselle. –Toivotamme uudet asukkaat tervetulleiksi. Täällä on hyvä asua ja olla, viettää onnellisia hetkiä.

Hän kehotti hyödyntämään myös kalastusmahdollisuutta järven äärellä.

Asuntoja on vielä vapaana

SOSIAALIPALVELUJOHTAJA Sirpa Tuomela-Jaskari kertoi, että asukkaat uuteen yksikköön on valittu julkisen haun kautta. Tärkeää oli, että juuri tämän tyyppinen asumismuoto sopii hakijoille. –Useimmat heistä ovat alajärveläisiä, jotka muuttavat tänne suoraan kotoa. Asumisyksikköä oli odotettu. Muuttoprosessi on usein pitkä, ja välillä mieli voi muuttua.

Vapaita paikkoja on vielä, joten kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä vammaispalveluihin.

Yksikössä toimii 2,5 ohjaajaa. Paikalla ollaan päivittäin kello 8–20, alussa ehkä pidempäänkin. –Asukkaiden ehdoilla mennään.

Suurin osa asukkaista on päivisin toimintakeskuksessa tai muussa toiminnassa. Asumisyksikkö on enemmänkin koti kuin laitos. Ohjattua, yhteistä tekemistä järjestetään toiveiden mukaan, ja tukea saa halutessaan. –Pyrimme siihen, että he olisivat mahdollisimman omatoimisia, mutta autamme tarvittaessa, totesi ohjaaja Pirjo Hiltunen.

Vastaavana ohjaajana toimii Ritva Peura ja palveluohjaajana Hannu Yli-Hynnilä, joka vastaa myös Alarinteen asuntolan ja toimintakeskusten toiminnasta. –Tämä on todella tärkeä palvelu, joka täydensi hyvin paikkakunnan palvelutarjontaa, Yli-Hynnilä summasi.

TALOLLE haetaan nimeä nimikilpailulla, jossa tulevat asukkaat ovat osa raatia. Avoimien ovien päivää tiloissa vietetään 3. syyskuuta.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.