Varhainen kevään alku toi äkkivihreyden

Kesäkuun ensimmäisen viikonlopun myötä kevät on vaihtunut kesään pohjoista Suomea myöten. Luonto-Liiton Kevätseuranta on päättynyt. Kuva Antti Salovaara.

Julkaistu:

Aihe:

Kevään alkusoitto kuultiin tänä vuonna ennätysvarhain, sillä merkkejä keväästä havaittiin jo ennen ensimmäistä Kevätseuranta-viikonloppua maaliskuun alussa. Rohkeimmat laulujoutsenet, kiurut ja töyhtöhyypät olivat saapuneet tunnustelemaan tilannetta. Kevät hidasteli totutusti pitkin alkutaivaltaan, mutta huhtikuun koittaessa kevään saapumisesta ei ollut epäilystäkään. Havaintoja muuttolinnuista oli kuultu jo Oulun korkeudelta.

Kevät puhkesi kukkaan vauhdikkaasti. Valkovuokoista nautittiin etelässä jo huhtikuun puolivälissä, ja hetkeä myöhemmin runsastuivat rentukat. Myös tämän vuoden teemalajin, vesimittarin, kevät alkoi havaintojen perusteella huhtikuun alussa. Kevään havainnoitsijat olivatkin aktiivisimmin liikkeellä huhtikuussa, kun luonnossa tapahtui paljon nopeassa aikataulussa.

Varsinainen yllätys koettiin huhti-toukokuun vaihteessa, kun maisema vihertyi häkellyttävän varhain ja nopeasti. Koivuihin kasvoivat etelässä pienet lehdet huhtikuun lopulla, ja jo toukokuun toisella viikolla hiirenkorvat olivat puhjenneet monin paikoin pohjoisessakin. Tuomi ja mustikka kukkivat pian Kuopiossa asti.

–Varhain koittanut vehreys puhutti paljon tänä keväänä. Moni lähiluontoaan pitkään tarkkaillut mietti, onko ennen havainnut koivua täydessä lehdessä tai tuomea kukassa näin aikaisin, Antti Salovaara Luonto-Liitosta kommentoi.

Vaikka uusia Kevätseuranta-havaintoja ei pääsekään kirjaamaan ennen maaliskuuta 2020, pöytälaatikkoon jääneitä keväthavaintoja ehtii vielä ilmoittaa havaintolomakkeella. Luonto-Liiton Kevätseuranta kiittää kaikkia havaintojaan ilmoittaneita ja toivottaa kaikille hyvää ja havaintorikasta kesää!

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.