Liikkuva opiskelu tuo hyvinvointia lukioihin

Länsi- ja Sisä-Suomen avi myönsi 30 000 euron valtionavustuksen Alajärven Vireyttä ja hyvinvointia -hankkeelle sekä Evijärven lukiolle 2 500 euroa Liikkuvaan opiskeluun. Tukea myönnettiin nyt 750 000 euroa 48 oppilaitokselle. Uutena aloittavan Alajärven lukion mentorikouluna toimii Vimpelin lukio, joka on ollut hankkeessa mukana kaksi vuotta. Samalla Vimpelin lukio jatkaa omaa kehitystyötään, kertoi rehtori Marko Timo.

–Tarkoituksena on koota lukioidemme opiskelijoista tiimit, jotka suunnittelevat ja toteuttavat toiminallisuutta edistäen hyvinvointia koulussa, järjestävät tapahtumia ja lisäävät aktiivisuutta kouluviikkoon.

Kouluissa aiotaan nostaa keskiöön kokonaisvaltainen hyvinvointi.

–Lukiolaisten koulu-uupumuksesta on uutisoitu useammassa mediassa, eikä turhaan. Stressi ja paineet koulumenestyksestä aiheuttavat pahimmillaan uni- ja mielenterveysongelmia.

Lukioiden valinnaiskursseissa tarjotaankin useiden aineiden sisällöstä ammentavaa Hyvinvoiva ihminen -kurssia.

Yhteistyötä lukioiden kesken aiotaan lisätä järjestämällä yhteinen talviliikuntapäivä Lakeaharjulla, opiskelijaturnaus sekä pilkkikilpailu Lappajärven tai Alajärven jäällä.

VIMPELISSÄ asioita on tarkoitus syventää ja viedä astetta pidemmälle. Myös uusia ideoita on tullut matkan varrella. Personal trainer -palvelua on tarkoitus jatkaa hieman pienemmällä tuntimäärällä. Halukkaille opiskelijoille on suunnitelmissa Firstbeat-hyvinvointianalyysi yhteistyössä Kuortaneen urheiluopiston kanssa. Sen avulla saadaan tärkeää informaatiota esimerkiksi palautumiseen vaikuttavista tekijöistä, stressin hallinnasta sekä yöunen riittävästä määrästä. Tätä kautta on tarkoitus vaikuttaa opiskelijoiden opiskelukykyyn, sen ylläpitämiseen ja myös parantamiseen.

Alajärvellä personal trainer -palvelu ja hyvinvointianalyysi ovat mahdollisesti vuorossa lähivuosina, kun toiminnallisuuteen ja liikkumiseen kannustava opiskeluympäristö on ensin saatu hankkeen avulla käynnistettyä.

–Vimpelissä opettajat ovat saaneet nauttia monipuolisista luennoista Liikkuvan opiskelun myötä, ja vastaavia luentoja on tulossa Alajärvellekin. Molemmissa lukioissa järjestetään asiantuntijaluentoja myös opiskelijoille. Niiden on tarkoitus auttaa opiskelijoita löytämään arkeensa hyvinvointia tukevia asioita, kuten erilaisia rentoutumis- ja keskittymisharjoituksia. Moniammatillinen yhteistyö korostuu näiden asiantuntijaluentojen myötä, kun pystymme hyödyntämään luennoilla esimerkiksi fysioterapeuttia, psykologia sekä kouluterveydenhoitajaa.

Liikuntateknologia korostuu Vimpelissä ensi lukuvuonna aiemmin hankerahoituksen avulla ostettujen sykemittareiden sekä MPower-lihasaktivointimittarin avulla.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Artikkelit vuosittain

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.