Rekrytointi kotihoidon ongelmana

Julkaistu:

Aihe:

ALAJÄRVEN kaupunginvaltuutetut Olli Ketola, Jukka-Pekka Matintupa, Pentti Joensuu, Jukka Joensuu, Jaakko Aho ja Markku Leppäkangas jättivät helmikuussa valtuustoaloitteen koskien 500 000 euron resurssilisäystä kotihoitoon työntekijöiden kuormituksen vähentämiseksi ja lisäkäsien palkkaamiseksi. Ongelma kotihoidossa ei ole kuitenkaan niinkään raha kuin henkilökunnan saatavuus.

–Lähi- ja sairaanhoitajien rekrytoiminen lyhytaikaisiin sijaisuuksiin, kuten vuosilomiin ja sairauslomiin, on muotoutunut viime kuukausina hyvin vaikeaksi. Sijaisuuksiin ei ole enää hakijoita, eivätkä opiskelijat Aluehallintoviraston mukaan saa toimia kotihoidossa enää yksin, toteaa vs. peruspalvelujohtaja Marita Ylilahti.

Asiakkaiden määrän ja käyntimäärien lisääntyminen aiheuttaa henkilöstön lisäystarvetta, johon perusturva on jo reagoinut. Kotihoitoon pyritään rekrytoimaan viisi lähihoitajaa vakinaisiksi varahenkilöiksi sekä lähihoitaja ja sairaanhoitaja vakinaisiin kotihoidon toimiin yöhoivan vahvistamiseksi. Varahenkilöstön kustannukset sisältyvät sijaismäärärahoihin. Lähihoitajan ja sairaanhoitajan palkkakustannukset tulevat ylittämään talousarvion noin 40 000 eurolla.

PERUSTURVALAUTAKUNTA merkitsi tiedoksi ikäihmisten sosiaalipalvelujen odotusajat. Palvelutarpeen arviointi suoritetaan alle viikossa kaikissa kunnissa, myös kotipalvelut järjestyvät samassa ajassa. Omaishoidontuen päätös annetaan alle kuukaudessa ja ympärivuorokautinen hoiva järjestyy yhdestä kolmeen kuukauden aikahaarukassa. Kunnan on julkaistava ainakin puolivuosittain tiedot siitä, missä ajassa iäkäs henkilö voi saada hakemansa sosiaalipalvelut, määrittelee laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.