Kylvöt siunattiin Vasikka-aholla

Sauli Anttikoski kylvi vanhan ajan vakasta ohransiemeniä.

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

EVIJÄRVELLÄ siunattiin kylvöt keskiviikkona. Vertauskuvallisen tilaisuuden paikkana oli tänä vuonna Sopulan vieressä sijaitseva pelto Vasikka-aholla.

–Eurooppalainen perinne on alkujaan katoliselta kaudelta, kertoi siunauksen toimittanut kirkkoherra Aki Paavola. –Silloin se suoritettiin helatorstain ja rukoussunnuntain välisenä aikana, niin sanotulla käyntiviikolla, jolloin pappi kävi pitämässä rukoushetken ja kylvöjen siunauksen joka kylällä. Nykyään tehdään niin, että pitäjässä on yksi paikka, joka vaihtelee. Evijärvelläkin tämä on joka vuosi eri kylässä.

Paavola muistutti, että koska ennen vanhaan ruoka oli hyvin arvokasta ja nälkävuosia oli usein, haluttiin ottaa kaikki keinot käyttöön jokapäiväisen leivän turvaamiseksi.

–Etelä-Pohjanmaalla ja maalaispitäjissä tapa on mielestäni yhä erittäin yleinen, mutta kaupungeista se on jo jäänyt aikaa sitten pois.

SIUNAUKSESSA käytetyt ohranjyvät olivat viljelijä Tuomas Anttikoskelta. Tilaisuudessa esiintyi seurakunnan lasten Kaverikuoro kanttori Aira Kentalan johdolla. He esittivät Haapikylän koululaisten 90-luvulla kirjoittamia, luontoaiheisia lauluja.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.