Poliisi muistuttaa koirakurista

Kaikki koirat tulisi ilmoittaa Ruokaviraston rekisteriin. Arkistokuva.

Julkaistu:

Aihe:

Poliisilaitoksille tulee vuosittain paljon yhteydenottoja liittyen vapaana olleen tai irti päässeen koiran tekemisiin. Myös koirankakka on palautteissa tuttu kestoaihe. Ihmisille tärkeistä nelijalkaisista puhuttaessa tunteet ottavat luonnollisesti helposti vallan. Poliisi haluaa kuitenkin muistuttaa laista kumpuavista pelisäännöistä.

Järjestyslaki sen sanoo: koira on pidettävä kiinni taajamassa

Järjestyslaissa on oma pykälänsä koskien koirakuria. Sen mukaan koiran omistajan tai haltijan on pidettävä koira taajamassa kytkettynä. Samoin on pidettävä huolta siitä, ettei koira pääse kytkemättömänä kuntopolulle, yleiselle uimarannalle, lasten leikkipaikalle, toriaikana torille tai yleiseen käyttöön kunnostetulle ladulle tai urheilukentälle, jollei se ole erikseen sallittua.

–Ulkoiluttajan vastuulla on myös pitää huolta siitä, että koiran kakka ei jää ympäristöön hoidetulla alueella taajamassa, muistuttaa ylikomisario Juha Rosendahl.

Vaikka koirakuri on tiukka, on nelijalkaisilla kavereilla myös lukuisia paikkoja, joissa juosta vapaana. Suljetulla pihalla, koirien harjoituspaikalla ja koirapuistoissa koirat saavat olla irti vapaasti.

–Toki koiran tulee näissäkin paikoissa olla omistajansa tai haltijansa valvonnassa, Rosendahl toteaa.

Kiinnipitovelvollisuus on palvelus myös muille eläinkunnan asukeille

Koirat mainitaan myös metsästyslaissa, jossa säädetään muun muassa koiran kiinnipitovelvollisuudesta, koirakokeista, koiran kouluttamisesta sekä koiran talteenotosta.

Kaikki koiranomistajat eivät tiedä tai muista, että myöskään metsässä tai maaseudulla koiria ei voi pitää kytkemättöminä ilman valvontaa. On myös hyvä pitää mielessä, että ilman maanomistajan tai metsästysoikeuden haltijan lupaa koiraa ei saa pitää irti toisen alueella.

–Maaliskuun 1. päivästä elokuun 19. päivään ulkona oleva koira on pidettävä kytkettynä tai siten, että se on välittömästi kytkettävissä. Etenkin näin keväisin luonto on täynnä pesänrakennusta ja perheenlisäystä alkaa ilmestyä useille lajeille. Vapaana oleva koira ei tätä tavallisesti hoksaa huomioida, mistä voi olla harmillisia seurauksia, Rosendahl sanoo.

Irrallinen koira voi olla pelottava näky myös vastaantulevalle lenkkeilijälle. Henkilö, joka arastelee koiria, ei voi tietää, onko vapaana vastaan tuleva Tessu tai Turre kiltti vai ei. Onkin reilua kanssakulkijoille pitää oma koira lähellään – mielellään kiinni kytkettynä.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.