Lukijan mielipideartikkeli:

Järviseudun on pidettävä yhtä

Lappajärven siirtyminen Järvi-Pohjanmaan perusturvaan on mahdollisuus syventää alueen yhteistyötä. Olisi mielestä symbolisesti tärkeää, että alueen nimi olisi Järviseudun perusturva. Olemmehan järviseutulaisia, emme järvipohjalaisia.

Maailma muuttuu ja Järviseudun on puolustettava paikkaansa siinä. Kun Järviseutu jäi ilman omaa kansanedustajaa ja keskittämispolitiikkaa ajavat puolueet voittivat vaalit sekä isot kaupungit rohmuavat entistä enemmän valtaa ja väkeä itselleen, on pienten ja sivussa sijaitsevien kuntien vedettävä yhtä köyttä. 

Järviseutu ei pärjää kovassa kilpailussa, jos käytämme kaiken energian keskenämme riitelyyn. Nuorena päättäjänä en pysty ymmärtämään sitä kateutta ja vanhojen keskinäisten riitojen kaivelua, mitä ainakin politikkojen keskuudessa on. 

Kisa ihmisten vapaa-ajasta ja työpaikoista käy eri alueiden kesken entistä kovempana. Järviseudun kuntien tulee tiivistää yhteistyötään, jotta alueellamme on mahdollisuuksia pärjätä: On mietittävä tarkasti yhteisen matkailubrändin kehittämistä. Kraatterijärven ihmeet -brändi on hyvä askel, mutta ei riittävä. Katse on otettava rohkeasti itään aasialaisten turistien houkuttelemiseksi.

Toisen asteen koulutusyhteistyötä tulee tiivistää. Järviseudun ammatti-instituutin olemassaolon puolustaminen ei riitä, vaan koulutusta tulee kehittää ennakkoluulottomasti ilman kuntarajojen kyttäämistä. Mielestäni on myös harkittava lukioyhteistyötä: Kun väki vähenee, opiskelijamäärät lukioissa tippuvat vääjäämättä. Voisiko tulevaisuutta olla yksi Järviseudun lukio, jolla olisi monta eri toimipistettä ympäri alueen ja yhtenäinen hallinto? 

Vanhenevan väestömme kannalta on elinehto, että jokaisessa Järviseudun kunnassa on mahdollisuus lääkäripalveluihin. Maakuntapohjainen terveydenhuolto olisi meille äärettömän tärkeä, sillä hoitokulut kasvavat tulevaisuudessa huimasti eivätkä pienet kunnat pärjää. 

Lappajärven siirtyminen Järvi-Pohjanmaan perusturvaan on mahdollisuus syventää alueen yhteistyötä. Olisi mielestä symbolisesti tärkeää, että alueen nimi olisi Järviseudun perusturva. Olemmehan järviseutulaisia, emme järvipohjalaisia.

Koulutuksen, sairaanhoidon ja matkailun lisäksi tarvitsemme Järviseudulla yhteistyötä muussakin elämässä. Yritysyhteistyö, urheiluseurojen resurssien parempi hyödyntäminen, yhteiset kulttuuritapahtumat ja vaikkapa yhteinen strategia alueemme tulevaisuudesta eivät varmastikaan olisi haitaksi millekään kunnalle. Katse rohkeasti tulevaisuuteen, ei murehdita mennyttä!

Juho Korpela, sivistyslautakunnan puheenjohtaja, kunnanvaltuutettu, Lappajärvi

Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.