Järjestöt rikastuttavat elämää

Reijo Kärnä, Sami Gustafsson, Tarja Äkerman, Tanja Penninkangas ja Tiina Akomeah keskustelivat järjestöasioista.

Julkaistu:

Aihe:

VIITISENKYMMENTÄ eri järjestöä ja yhdistystä oli paikalla Palotorilla maanantai-illan Järjestömarkkinoilla, kun Järjestötalon markkinakierros käynnistyi Alajärveltä. Torilla oli kuhinaa, kun ihmiset tutustuivat paikallisiin sekä valtakunnallisiin toimijoihin. Musiikki- ja liikuntaesitykset toivat tunnelmaa esiintymislavan luona.

Paneelikeskustelussa Vimpelin kunnanjohtaja Sami Gustafsson, SPR:n Alajärven osaston puheenjohtaja Tarja Äkerman, Järvi-Pohjanmaan perusturvajohtaja Tanja Penninkangas ja Lappajärven Veikkojen puheenjohtaja Reijo Kärnä puhuivat järjestöjen merkityksestä nyt ja tulevaisuudessa.

–Olisi se köyhää elämää tällä suunnalla, jos ei olisi yhdistyksiä, joiden kautta toimia, totesi Kärnä.

–Uhka on uusien tekijöiden puute. Tarvitaan käsipareja. Haasteena on tavoittaminen ja tiedottaminen. Tämäntyyppisten tilaisuuksien avulla voidaan ehkä selättää nämä uhat, sanoi Penninkangas.

–Tulisi ottaa entistä enemmän nuoria mukaan, opettaa heille talkoohenkeä ja antaa vastuuta, peräänkuulutti Gustafsson.

–Nykyään kysytään, mitä mä siitä saan, maksetaanks siitä. Asioita, joita järjestötoiminnasta saa, ei voi rahalla ostaa; mukavia ihmisiä ja sisältöä elämään, Äkerman lisäsi.

–Yhdistykset tarvitsevat kuntasektoria ja kunnat yhdistyksiä, tiivisti keskustelun juontanut Tiina Akomeah. Penninkangas mainitsi hyvänä esimerkkinä sektoreiden yhteistyöstä kriisipäivystyksen, jota hoidetaan seurakuntien, SPR:n ja kuntien yhteistyönä.

–Maakunnallinen yhteispäivystys on suunnitteilla.

Äkermanin mukaan ylijäämäruuan jakelussa syrjäkylille yhteistyö eri toimijoiden välillä voisi poikia paljon.  

–Yhdistysten vapaaehtoiset hoitaisivat sitä mielellään, jos kaikki ajamisen kulut eivät jäisi itse maksettaviksi.

Gustafsson totesi, että yhteistyö kunnan ja yhdistysten välillä on tärkeää maaseudun pitämiseksi elinvoimaisena.

MALLA Ritala ja Suvi Haapaniemi olivat osastoja kierrellessään saaneet kasvomaalaukset ja pikkuletit sekä istuttaneet auringonkukat. Nelimarttojen osastolla he istuttivat samettiruusun taimet kotiin vietäviksi. Satu Lepistö-Korhoselta he saivat taimille hoito-ohjeet.

–Tosi kiva tapahtuma, Haapaniemi totesi.

Molempien mielestä kasvijutut olivat tapahtuman parasta antia.

–Nyt sitten katsotaan, mitä sieltä tulee, Ritala totesi.

–Maanläheistä, mennään tekemisen kautta, kuvaili puutarha-martaksi itsensä mieltävä Lepistö-Korhonen. –Martoilla on ruokaa, käsitöitä, hyväntekeväisyyttä, mukavia ihmisiä, retkiä ja reissuja: asioita, joista tykkään, yhdessä tekemistä.

–Käsityö- ja puutarhahommat, ei niinkään ruoka, nimesi Hillevi Lepistö omat suosikkinsa Marttojen toiminnassa.

Nelimartat toivoivat Järjestömarkkinoilta uusia jäseniä.

–Että ihmiset tulisivat ja tutustuisivat monipuoliseen toimintaan: vahvuus on se, että toinen osaa yhtä ja toinen toista. Meille on esimerkiksi tällä hetkellä kouluttautumassa villiyrtti-martta.

LA-VE oli mukana pesäpalloilun ja kirkkovenesoudun osalta. Paikalla oli toinen seuran kirkkoveneistä.

–Meillä on nyt puitteet: katokset, laituri ja tulisijat, missä jaostolla on ollut tekemistä. Erilaisia retkipäiviä aletaan markkinoida tehokkaammin: retkiä saariin, luontoteemaa ja onkiretkiä, kertoi jaoston puheenjohtaja Matti Etelämäki.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.