Ratsaa kesärenkaasi

Julkaistu:

Aihe:

Nykylain mukaan nastallisia talvirenkaita saa käyttää toisen pääsiäispäivän jälkeiseen maanantaihin – tänä vuonna vasta 29.4. – ja myöhempäänkin, jos keli sitä edellyttää. Kesärenkaiden vaihtaminen lienee suurimmassa osassa maata ajankohtaista jo ennen pääsiäistä, mutta sopiva ajankohta kannattaa miettiä tarkkaan.

–Renkaanvaihdon ajankohdassa on otettava huomioon sekä keli että oma ajoympäristö. Sitten kun etelässä alkaa jo olla sulaa, voivat olosuhteet muuttua nopeasti pohjoista kohti ajettaessa. Keli voi myös vaihdella runsaasti vuorokaudenajan mukaan, muistuttaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara.

–Vaikka päätiet olisivat auki, saattavat mahdolliset yöpakkaset tehdä ajoradasta liukkaan. Valtaväylien ulkopuolella voi melko etelässäkin törmätä vielä lähes jäärataolosuhteisiin. Kannattaa siis mieluummin pelata varman päälle kuin vaihtaa renkaat liian aikaisin, lisää Elovaara.

Renkaiden suorituskyky esimerkiksi märällä tienpinnalla heikkenee jo selvästi ennen kuin lain vähimmäisvaatimus (kesärenkailla 1,6 mm) urasyvyydessä on saavutettu. Sadekelillä vesiliirron riski kasvaa merkittävästi huonokuntoisilla renkailla.

–Kesärenkaiden riittävän urasyvyyden voi tarkistaa helposti esimerkiksi kahden euron kolikolla. Jos sen uloin osa uppoaa uraan kokonaisuudessaan, ovat renkaat urasyvyydeltään turvallisessa kunnossa. Jos renkaiden kuluneisuudessa on eroja, kannattaa laittaa parempikuntoiset kumit taakse, vinkkaa Elovaara.

Katso myös video: Näin ratsaat renkaasi kahden euron kolikolla

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.