Neljännet jääravit maaliskuun alussa

Jääraveja ovat olleet järkkäämässä muun muassa Piia Talvilahti, Hanna Autio ja ratamestari Olli Sarkaranta. Kuvassa myös lapset Vihtori ja Saara Autio sekä Touko Piilonen.

Julkaistu:

Aihe:

KORTESJÄRVEN jäällä Ylikylässä on lauantaina 9. maaliskuuta kello 12 jääravit. Lumet ovat sulaneet jäältä, joten järjestäjillä ei ole enää hätää.

–Aika pieneltä näyttää riski tällä hetkellä, ettei ravit toteutuisi, sanoo ratamestari Olli Sarkaranta. –Todennäköisesti kyllä täällä ajetaan.

Kortesjärven hevosjalostusyhdistyksen puheenjohtaja Hanna Autio kertoo, että järjestäjät ovat tehneet töitä pari–kolme kuukautta, joista kaksi viimeistä viikkoa ennen h-hetkeä ovat hektisintä aikaa.

–Aktiivisesti mukana on kymmenkunta ihmistä. Pääasiassa johtokunta hoitaa alkujärjestelyt, mutta tänä vuonna me saatiin kanttiiniin vahvistusta ulkopuolelta. Itse tapahtumapäivänä varmaan ainakin 40 henkeä on töissä kaiken kaikkiaan, silloin pääasiassa kyläläisiä, tuttuja ja ystäviä.

Jääravit ovat paikallisravit, mikä tarkoittaa, että Totoa ei voi pelata, ja hevoset ovat usein vähemmän kokeneita ja kilpailijat harrastelijoita.

1990-luvulla tauonnut vuotuinen jääraviperinne elvytettiin Ylikylässä neljä vuotta sitten. Aiempina vuosina Kortesjärvellä on kisannut 80–100 hevosta, ravilähtöjä on ollut kymmenen, ja yleisöä parhaimmillaan yli 600. Kauimmaiset osallistujat ovat tulleet esimerkiksi Saarijärveltä, Kauhajoelta, Ikaalisista ja Oulusta.

–Jääravitapahtumat koko maassa ovat tänä päivänä laskettavissa yhden käden sormilla, Autio sanoo.

–Täällä on hirveän paljon yleisössä ollut sellaista väkeä, joka ei normaalisti käy raveissa. Yleisömäärissä kyllä me Vermon keskiviikkoiltojen ravimäärä pestään, hän nauraa.

AUTIO vastaa empimättä, että paikan päälle kannattaa tulla tunnelman vuoksi.

–Sitä ei ihan joka talvitapahtumasta saa. Hevoset on paljon lähempänä täällä kuin normaaliraveissa. Tunnelma on vähän kuin markkinatunnelma. Joka vuosi ollaan saatu siitä hyvää palautetta.

Hän oli mukana, kun kilpailua lähdettiin neljä vuotta sitten herättämään henkiin. Nyt järjestelyt sujuvat jo rutiinilla, ja kaikki järjestäjät hoitavat järjestelyjä omalla vahvuusalueellaan, mutta ensimmäisenä vuonna oli haastavampaa.

–Mä en ollut ikinä ollut jääraveissa ennen kuin olin ensimmäistä kertaa vastuussa järjestäjänä. Ravipäivä oli elämys ja kokemus, mutta kyllä mä stressasin hirveästi etukäteen, kun ei ollut mitään käsitystä, miten se käytännössä toteutuu, vaikka olin raveissa käynyt paljon. Se on niin eri, kun ei ole valmista rataa, vaan se pitää piirtää tuonne jäähän, ja kaikki tuomaritornit ja ajanotot rakennetaan sitä yhtä päivää varten.

Kaupunginjohtaja Markku Lumio on luvannut tulla avaamaan ravit.

–Kauhava on kuitenkin poikkeuksellisen vahva ravipitäjä, kun ajattelee, että täällä on kolme toimivaa ravirataa yhden kunnan alueella, ja kaikissa ajetaan vuosittain kilpaa, Autio sanoo.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.