Hauska seura ja hyvä olo vievät hyiseen veteen

Sami Kangasmetsä, Eino Kunnari ja Kustaa Ylivainio.

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

–LAUTEILLA istuminenhan on sama kuin menisi Mäntyhovin parlamenttipöytään istumaan: Jos et tiedä jotain asiaa, niin siellä saat tietää. Sinut pudotetaan maan pinnalle.

Näin kuvailee mieshenkilö Eurojärven avantouintivakkareiden illanviettoa. Moni muukin kertoo hyvän juttuseuran olevan yksi syy harrastaa tätä extreme-lajia.

–Minun mielestäni tämä vastaa entisajan maitolaitureita. Sosiaalinen kanssakäyminen on ainakin yhtä tärkeää kuin avannossa käynti, Jorma Tähtinen komppaa. –Kerran viikossa pannaan edellisen viikon asiat kuntoon, ja vähän katsotaan tulevaisuuttakin.

–Trumppi ja Putiinikin saavat osansa, lisää Kustaa Ylivainio.

AKTIIVISIA avantouimareita on Eurojärvellä miesten ja naisten vuorot yhteen laskettuna kolme–neljäkymmentä. Naisten vuoro on keskiviikkoiltaisin, miesten torstaisin.

Saunaa lämmittää eläkkeellä oleva Ylivainio, joka asuu lähellä, vuorotellen Hannu Soisalon kanssa. Ylivainio on kuulunut avantouintiporukkaan järven teosta lähtien, vuosituhannen vaihteesta.

–Ei se lämmitys nykyisin vaikeaa ole, kun polttopuut on tuossa saunan nurkalla. Ennen ne piti kärrätä seuralta, ja sai lapata aika moneen kertaan syliin ennen kuin ne oli pesässä.

PELKKÄÄ politiikkaa Eurojärvelle ei kuitenkaan tulla puhumaan, vaan välillä — keskimäärin kolme kertaa illassa — uskaltaudutaan veteenkin. Mutta mikä ihme avantoon pulahtamisessa keskellä talvea oikein viehättää? Sitä pitää kysyä harrastajilta, sillä itse en vedessä käynyt, vaikka minua sinne kovasti usutettiinkin. Haastatteluiltana lämpötila on +3, mutta käy jäätävän kylmä viima.

–Siitä tulee vaan niin pirun hyvä olo, sanoo Eino Kunnari. –Kylmäähän siellä on, eikä voi sanoa, että olisi hienoa mennä sinne, mutta jälkeen päin jäävä tuntemus on hyvä.

Samaa hyvänolontunnetta korostavat kaikki muutkin.

–Ikinä sinne ei ole mukavaa mennä. Joka kerta pitää hammasta purren siellä olla, mutta kymmenen sekuntia sen jälkeen, kun sieltä pääsee pois, rupeaa tulemaan hyvä olo, selittää Mikko Paalanen.

–Koukkuunhan tähän jää, sanoo Tapio Mäkelä.

Onhan avannossa käymisellä tutkittuja terveysvaikutuksiakin, pukuhuoneessa pohditaan. Vaikutuksia ruskeaan rasvaan ja kaikkea sellaista. Mutta kiinnostavatko ne terveysvaikutukset näitä herroja?

–Näethän sinä meistä päältä päin, nauraa eräs.

Vakavammin he lisäävät, että osa käy avannossa hoitamassa ainakin reumaa ja selkäkipuja.

–Se on kuin kävisi hieronnassa. Se rentouttaa, ja on selkäkipuuni oikein hyvä, sanoo yksi.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.