Vesi ei ollut Välimereltä tulleille opiskelijoille itsestäänselvyys

Kyproslainen Anastasia Kosiari ja kauhavalainen Jenna Forsell laskivat mäkeä Mäenpään hiihtomajalla.

Julkaistu:

Aihe:

KAUHAVALLA vieraili alkuviikosta joukko pääosin eri Välimeren maista tulleita opiskelijoita ja opettajia. Kyse oli Kauhavan lukion ja viiden muun eurooppalaisen koulun yhteisestä Erasmus+-projektista, Drops of Life’sta.

Heidän kanssaan perehdyttiin veteen suomalaisena virkistysmuotona. Tammikuussa se tarkoitti esimerkiksi avantouintia, mäenlaskua ja koiravaljakkoajelua.

Rehtori Toni Uusimäki toivoi, että vieraat oppisivat erityisesti, kuinka lumi ja jää ovat muovanneet suomalaista kulttuuria ja arkea.

–Kyse on myös pitkälti kommunikaatiosta ja vuorovaikutuksesta: siitä, että ymmärretään paremmin toisia EU-kansoja. Kansainvälisyyden, avoimuuden ja suvaitsevaisuuden kehittäminen on mielestäni äärimmäisen tärkeä tavoite.

Kauhavalta oli viime syksynä osana projektia vierailtu Kyproksella.

–Se matka oli hyvin opettavainen oppilaille, opettaja Päivi Granath kertoi. –He eivät olleet tajunneet sitä, että vaikka Kypros on saari, se on hyvin kuiva. Joet olivat kuivuneet uomiksi ja veden käyttöä säännösteltiin. Elämää on eri muodossa; vaikka oltiin EU:ssa, tilanne veden suhteen oli siellä täysin erilainen.

Mainos

Seuraavaksi lukiolaisia matkustaa Espanjaan huhtikuussa.

ETELÄESPANJALAISESTA Málagan kaupungista kotoisin oleva opettaja Pedro Fabrega kertoi, että hänen kotimaataan koetellut kuivuus hankaloittaa jatkuvasti päivittäistä elämää.

–Joet ovat kuivuneet, ja vettä on uomissa vain, kun sataa. Puutarhojen kasteluvesi täytyy kierrättää, hän listaa. –Meidän ongelmamme ovat erilaisia kuin Suomessa. Veden kulutusta on ollut pakko vähentää.

Hän kertoo, että erityisesti golfkenttien kasteluun uppoaa paahtavassa kuumuudessa ja kuivuudessa valtavasti vettä.

–Se on ollut kuuma puheenaihe. Vaikka moni golfkenttä käyttää jo kierrätettyä vettä, monet vastustavat golfkenttiä, koska Espanjassa ei ole tarpeeksi vettä niiden kasteluun. Mutta turismi on Espanjan pääelinkeino, ja erityisesti talvisin meille tulee paljon turisteja golfaamaan.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.