Teatterin lavalla kuntarajat unohtuvat

Näyttelijä Jarmo Kumpulan mielestä kuntarajat unohtuvat teatterin lavalla.
Kun kortesjärveläinen Jarmo Kumpula oli kesällä Anteron aarteen jäljillä -elokuvan kuvauksissa, hän pani merkille, kuinka hyvin eri paikkakunnilta kotoisin oleva harrastajateatteriväki tuli toimeen keskenään.

KUN kortesjärveläinen Jarmo Kumpula oli kesällä Anteron aarteen jäljillä -elokuvan kuvauksissa, hän pani merkille, kuinka hyvin eri paikkakunnilta kotoisin oleva harrastajateatteriväki tuli toimeen keskenään.

Hän naurahtaa, että päätöksenteossakin pitäisi ottaa mallia ”meistä näyttelijöistä.”

–Kunnallispolitiikassa on sellaista kuppikuntaisuutta, että härmäläiset on härmäläisiä ja kauhavalaiset kauhavalaisia, ja kaikki ajavat vain omia asioitansa, hän sanoo. –Mutta näytelmäharrastuksessa kuka vain voi mennä minne vain näyttelemään, eikä sanallakaan sanota, että me ei mitään markkilaisia oteta tänne.  

58-vuotias Kumpula on näytellyt omin sanoineen ”jumalattoman pitkään”, kiertäen Lapuan, Onnelan, Ylikylän ja Kauhavan kirkonkylän teatterien lavoja. Niissä jokaisessa hän on törmännyt harmoniseen kulttuuriin ja naapurien avosylin tervetulleiksi toivottamiseen. Kaikki hänen tuntemansa harrastajanäyttelijät osallistuvat vastavuoroisesti monen teatterin tuotantoihin, ja teattereilla on ollut useita yhteisprojektejakin. 

–Se on oikeastaan näyttelemisen suola. Aina tullaan niin hyvin juttuun kaikkien kanssa, ja uudetkin tyypit keskenään.

Yksi syy lienee, että eri teatterit eivät hänen mukaansa kilpaile verisesti yleisöistä, vaan näkevät toisensa yhteistyökumppaneina.

–Yhteiseen hiileenhän tässä pitäisi puhaltaa, oli kyse sitten kunnallispolitiikasta tai teatterista. Eikös politiikassakin ole kaikilla yhteinen ”harrastus” eli kunnan yhteinen etu?

Kumpula vetää myös Aitio-hanketta, jonka koko tavoite on kehittää yhteistyötä teatteriväen välillä, sekä muiden esittävien taiteilijoiden, kuten muusikoiden, välillä.

–Ei ole mieltä, että vaikka Ylikylä yksin rupeaisi järjestämään pelkästään omalle porukalleen kurssituksia, opintomatkoja ja tällaisia, vaan on paljon parempi, että muutkin voivat osallistua helposti. Monesti on tekemistä, että saadaan isommaltakin alueelta tarpeeksi porukkaa kurssille.

TEATTERIVÄKI kokoontuu yli kuntarajojen myös lauantaina, jolloin Kauhavan Y-Kinossa pidetään Teatterigaalaillaksi ristitty tilaisuus. Sinne on tulossa ainakin yhdeksänkymmentä alan ihmistä Kauhavan, Lapuan, Evijärven ja Lappajärven lisäksi Vimpelistä asti.

Kumpula sanoo, että luvassa on sellaista ohjelmaa, josta ei ole vielä edes tietoa. Kuitenkin tarkoitus on ainakin katsoa valkokankaalta eri teatteriryhmien kuvaamia sketsejä. Ensimmäisen Muistoseurat-elokuvan porukka, johon hän itsekin kuuluu, kuvasi parodiaa viimekeväisestä reissustaan eteläpohjalaisten elokuvien Kalevi-gaalaan Alavudelle, jossa heillä oli useita palkintoehdokkuuksia.

–Me ajateltiin, että kyllä me pöytä tyhjätään, kun viimevuotisista eteläpohjalaisista elokuvista ei paljon muista puhuttukaan kuin meidän elokuvasta, hän naurahtaa. –Mutta yhtäkään ainutta voittoa ei tullut. Naurettiin paluumatkalla, että autokin tuli turhaan pestyä, ja oltiin lähdetty vielä farmariautolla, että saataisiin varmasti pystit sopimaan.

Paikalle kannattaa Kumpulan mukaan tulla kokemaan, kuinka hyvää porukkaa näyttelijäyhteisöön kuuluu, ja kuinka hauskaa heillä on keskenään. Sitä ennen tosin kannattaa tiedustella, mahtuuko sisään enää.

–Jos joku miettii, tohtisiko mennä mukaan teatteriharrastukseen, varmasti tohtii.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Artikkelit vuosittain

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.