PÄÄKIRJOITUS: Kaikille tasapuolisesti

Olen työskennellyt lehdessä päätoimittajana nyt reilun parin vuoden ajan. Hyppäys maakuntalehdestä paikallislehteen on vaatinut tietynlaisia muutoksia ajatusmalleissa ja asenteissa, sillä kerran viikossa ilmestyvää paikallislehteä tehdään eri näkökulmasta kuin maakuntalehteä, joka ilmestyy viikon jokaisena päivänä.

JÄRVISEUDUN Sanomat on myös kotiseutulehti, minkä vuoksi sen on pyrittävä huomioimaan kaikki oman levikkialueensa kunnat. Evijärvi, Vimpeli, Lappajärvi ja Kortesjärvi ovat ydinlevikkialuettamme, mutta lehteä tilataan myös Alajärvellä, Soinissa ja Kauhavalla.

Lehteä ja sen painopisteitä saa kritisoida, sillä se on ainoa tapa kehittyä ja kehittää toimintaa. Eräs yleisin kritiikin lähde on kuntakohtaisten juttujen määrä. Lähes kaikilla kesämarkkinoilla saamme palautetta, että tietyn pitäjän uutisia lehdessä ei julkaista, koska lehti on täynnä toisten kuntien asioita. Kunta, jonka uutisia ei lehdestä löydy, vaihtelee markkinapitäjän mukaan.

TÄMÄ todistaa, että Järviseudun Sanomat luetaan tarkasti kannesta kanteen. Lehti koetaan tärkeäksi, koska se on monelle tärkein tiedonlähde oman asuinkunnan asioista. Tämä on lehtemme ydintehtävä, jota pyrimme täyttämään mahdollisimman hyvin viikosta toiseen.

Tavoite on, että jokaisessa lehdessä olisi jokaisesta levikkialueen kunnasta uutisia. Aina tämä ei ikävä kyllä toteudu. Viime vuoden loppupuolella kävi ikävästi niin, että painoon pääsi sellainen lehti, jossa ei ollut yhden ensimmäistäkään uutista Evijärveltä. Virhe oli inhimillinen, saimme siitä palautetta ja jatkossa toimimme niin, ettei vastaavaa pääse tapahtumaan.

UUTISOINTIMME on pääasiassa tasapuolista. Tästä todistaa erään lukijan tekemä tilasto. Hän oli käynyt läpi kaikki tabloid-uudistuksen jälkeen julkaistut lehdet (viikolta 36 alkaen ja päättyen vuodenvaihteeseen) ja laskenut niistä pitäjäkohtaiset juttumäärät.

Vimpelistä juttuja oli 142, Lappajärveltä 129, Evijärveltä 109 ja Kortesjärveltä 73. Alajärveltä juttuja oli 82, Kauhavalta 17 ja Soinista viisi. Aivan sataprosenttisen tasapuolista uutisointi ei ole ja näiden lukujen valossa painotuksissa riittää tekemistä. Esimerkiksi Alajärven isot juttumäärät selittyvät osin sillä, että kuntauutisoinnissa Alajärvi ja Vimpeli tekevät yhteistyötä. Järvi-Pohjanmaan perusturvaan siirtymisen jälkeen myös Lappajärven sote-asiat hoituvat Kauhavan sijaan Alajärven suunnasta.

Vimpeli kiilautui uutismäärissä kärkipaikalle pitkälti urheilun vuoksi, ja Kortesjärveen limittyvistä asioista on kirjoitettu myös Kauhavalta käsin. Kun nämä tekijät otetaan huomioon, kuntakohtaiset luvut juttumäärissä asettuvat suhteellisen lähelle toisiaan.

ABSOLUUTTISEEN tasapuolisuuteen on todennäköisesti mahdoton päästä, mutta sitä voi toki tavoitella. Puolueettomuus ja tasapuolisuus ovat lehtemme ydinarvoja, jotka ohjaavat toimintaamme viikosta, kuukaudesta ja vuodesta toiseen.

Antakaa siis jatkossakin palautetta ja juttuvinkkejä. Kaikenlainen kritiikki on aina tervetullutta, sillä kehitystä tapahtuu palautteen kautta.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.