Kantokoski näkee puukkojunkkareissa ja kung fu -taisteluissa yllättävän paljon samaa

Pohjalaisen kung fu -elokuvansa valmiiksi saanut ohjaaja-näyttelijä näkee yhtymäkohtia pohjalaisessa ja itämaisessa kuvastossa. Kuva: Tomi Saarijärvi

Julkaistu:

Aihe:

VARSINAINEN pohjalaiselokuvan merkkitapaus, alajärveläislähtöisen Eerik Kantokosken ohjaama ja tähdittämä kung fu -mittelö Loukasmäen taistelu saa ensi-iltansa 25. tammikuuta.

Kantokoski kertoo ryhtyneensä kuvaamaan ”pohjalaista kurmootuselokuvaansa”, koska kukaan muukaan ei ollut sellaista koskaan aiemmin yrittänyt.

–Mulle on aina iso motivaation lähde, että pääsen tekemään jotain poikkeuksellista.

Hänen mielestään pohjalainen ja itämainen maailma limittyvät mielenkiintoisella tavalla yhteen.

–Perinteisissä kung fu -elokuvissa on mielestäni monia yhteneviä piirteitä häjyihin ja puukkojunkkareihin. Pohjanmaallakin on ollut sama meininki: on aina joku pahis, joka rellestää, hyvis ja pahis -konflikti.

ELOKUVA kuvattiin vuosina 2014–16.

Myyttiseen fantasiamaailmaan sijoittuvan tarinan kuvauspaikoiksi haalittiin mahdollisimman autenttisia ja hienoja vanhoja rakennuksia ja pihapiirejä. Kortesjärven Tuomaalan, Alajärven Saukonkylän ja Lehtimäen lisäksi niitä löytyi ainakin Soinista, Kauhajoelta, Lapualta ja Ilmajoelta.

–Maailmanrakentaminen oli oleellisimpia asioita, jota pyrin kuvauksien aikana tekemään. Maailmasta piti tulla uskottava ja hyvännäköinen.

Itsekin kamppailulajeja harrastanut ja The Matrixin, Rockyjen ja Sormusten herran kaltaisista elokuvista vaikuttunut Kantokoski kertoo, että kung fun ja muiden kamppailulajien taistelukoreografiat haluttiin hioa elokuvassa viimeisen päälle.

–Ne ovat elokuvan selkäranka: jos tappelut eivät toimi, niin elokuvan uskottavuuskin tippuu. Koreografioita treenattiin useita kuukausiakin. En halunnut lähteä tekemään siten, että pistetään vaan kamerat päälle ja husitaan, vaan halusin nimenomaan koreografioida.

TUOTANTO vei vuosia, koska Kantokosken alkupääoma oli pieni, ja apurahojakin tuli vain tiputellen. Toisaalta rauhassa tekeminen oli myös tarkoituksellinen ratkaisu, koska kyseessä oli hänen ensimmäinen täyspitkä ohjauksensa.

–Halusin tehdä rauhassa ja opetella asioita. Jos olisin asettanut kauhean tiukan aikataulun, olisin silti ehkä voinut onnistua, mutta kiireessä olisi voinut tulla vain hätä, enkä tiedä, olisinko silloin hyötynyt mitään tekijänä.

Ohjaaja kertoo, että lopputulos ylitti hänen odotuksensa monin tavoin.

–En olisi ikinä uskonut, että olisin päässyt tähän pisteeseen tämän elokuvan kanssa, hän huokaa. –Toki nälkä kasvaa aina, mitä enemmän tekee, mutta kokonaisuutena mietittynä onhan tämä aika mahdottoman tuntuista. Resurssit oli pienet, eikä mulla liikkeelle lähtiessä ollut juuri mitään käsitystä, että millä ilveellä mä tämän elokuvan saan valmiiksi, eikä muutenkaan mitään varmuutta yhtään mistään. Mutta tämä on ollut pitkä prosessi, ja olen tekemisen aikana oppinut ihan käsittämättömän määrän asioita.

Hänen piti myös opetella toimimaan samanaikaisesti ohjaajana ja pääosanesittäjänä.

–Näytteleminen oli yksi helpoimpia asioita koko elokuvassa, hän nauraa. –Tuotannolliset jutut, aikataulutukset ja muut olivat haastavampia. Aina, kun pääsi kameran eteen, asiat oli tosi helppoja.

–Tämä on ollut aikamoinen kokemus, hän lisää. –On ollut mahtavaa.

Kostajasta sankariksi

Loukasmäen taistelussa Juho palaa kotikyläänsä Saukonkylään monen vuoden jälkeen. Siellä hän kuulee, että hänen veljensä on surmattu. Syyllisyyden taakka harteillaan hän lähtee etsimään veljensä tappajaa, valmiina kostamaan. Kohtalo puuttuu kuitenkin peliin. Juhon täytyy koota itsensä ja nousta lähes mahdottomasta tilanteesta todelliseksi sankariksi, jota hänen kotikylänsä tarvitsee.

Taistelu Loukasmäen herruudesta alkaa.

Elokuvan pääosia näyttelevät Eerik Kantokoski ja Ville Orttenvuori. Muissa rooleissa nähdään ainakin Timo Kankainen ja Annastiina Toppari.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.