Haastekampanjalla huomio avun tarjoamiseen

Armiida Pajala, Mikael Ukonmäki, Jiri Kangastie, Juho Keski-Sikkilä ja Jere Keränen kertoivat saaneensa melko paljon palautetta pelastusoperaatioidensa jälkeen.

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

Joulukuun lopulla uutisoitiin laajasti alajärveläisnuorten pelastaneen samana yönä kaksi vanhusta kovasta pakkasesta. Molemmat olivat muistisairaita, jotka olivat lähteneet ulos ilman riittävää vaatetusta.

–Ilmeisesti he olivat siellä jo jonkin aikaa harhailleet, eivätkä ihmiset olleet pysähtyneet kyselemään, tai eivät olleet huomanneet, että oli hätä käsillä. Onneksi nämä nuoret olivat huomanneet, ja käyneet kysymässä, kertoi Alajärven kaupunginjohtaja Vesa Koivunen.

–Nykyään lehdistä saa aika paljon lukea, että ihminen voi maata maassa, ja ihmiset kulkevat ohitse käymättä katsomassa, mikä on hätänä. Ehkä oletuksena, että on siihen sammuttu. Ja jos joku harhailee alusvaatteissaan ulkona, annetaan harhailla ja katsotaan, että onpas siinä hassu setä tai täti mikä siinä kävelee. Näitä esimerkkejä on todella paljon. Toivoisin enemmän yhteisöllisyyttä tähän.

Muistisairauksien lisääntyminen tulee kasvattamaan ongelmaa jatkossa.

KAUPUNKI muisti Armiida Pajalaa, Mikael Ukonmäkeä, Jere Kerästä, Jiri Kangastietä, Juho Keski-Sikkilää ja Juho-Petteri Alasta 50 euron arvoisilla lahjakorteilla sekä viime vuonna ilmestyneellä Alajärvi-valokuvateoksella.

–Haluan kiittää teitä Alajärven kaupunginhallituksen puolesta, olette toimineet todella esimerkillisesti. Oli tietysti onni onnettomuudessa, että olitte liikenteessä tuohon aikaan. Jos ette olisi olleet tai ette olisi pysähtyneet, saataisiin lukea ihan toisen näköisiä uutisia, kiitteli Sari Palmu.

Toinen pelastetuista vanhuksista oli lähtenyt terveyskeskuksen vuodeosastolta. Siellä ovien lukitseminen yöaikaan on ollut kiellettyä palo- ja pelastussäädösten vuoksi, mutta asiasta on ollut keskustelua ja käytäntöä tullaan muuttamaan. Myös kulkuhälytin-rannekkeita on otettu käyttöön.

MAASSA makaava henkilö voi olla päihteiden vaikutuksen alaisena tai saanut sairaskohtauksen. Molemmissa tilanteissa on syytä käydä tarkistamassa henkilön vointi ja selvittää, tarvitseeko hän apua, todetaan kaupungin tiedotteessa.

–Asia kuulostaa yksinkertaiselta. Silti monet meistä pelkäävät mennä selvittämään tilannetta. Jokainen osaa kuitenkin kysyä vointia ja soittaa paikalle lisäapua hätänumerosta. Ensiaputaitoinen voi myös antaa ensiapua. Täytyy myös muistaa, että pelastuslain yleinen toimintavelvollisuus koskee meitä kaikkia. Kannattaa muistaa, että jonakin päivänä voit olla itse tilanteessa, jossa odotat ohikulkijan tulevan katsomaan tilannettasi, kun makaat maassa.

Käytänteitä avun tarjoamisen rohkaisemiseksi otetaan vastaan kaupungin kirjaamossa. Parhaat niistä julkaistaan kaupungin verkkosivuilla loppuvuodesta.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.