Tukea nuorille hoivaajille

Päihde- ja mielenterveystyön ammattilainen Riikka Jaakonaho viihtyy järjestö- ja yhdistystyössä.

Julkaistu:

Aihe:

-Tilanteeseen ollaan vasta heräämässä Suomessa. Suomessa omaishoitajat mielletään ikäihmisiksi tai omista ikääntyvistä vanhemmistaan huolehtiviksi aikuisiksi. Omaishoitotilanne on nuorelle usein henkistä huolen kantamista, murehtimista ja arjen apua, ei niinkään virallista asioiden hoitamista, mutta raskasta nuorelle. Siitä voivat kärsiä koulu ja ystävyyssuhteet.

Britanniassa on selvitetty, että 2–4 prosentilla kaikista alle 18-vuotiaista on nuoria omaishoitajia. Ruotsissa jopa seitsemällä prosentilla alaikäisistä on hoivatehtäviä. Molemmissa maissa näille nuorille on kehitetty jo tukitoimia.

-Moni nuori ei miellä itseään hoivaajaksi.

Jaakonahon tehtävänä on tavoittaa nämä nuoret ja tukea heitä. Ensi töikseen Jaakonaho on luonut sometilit, joiden kautta nuori voi ottaa yhteyttä vaikkapa yksityisviestillä. Kaikki kommunikaatio on luottamuksellista.

JAAKONAHO on aloittanut yhdistyksen toimialueelle jalkautumisen Alajärveltä, missä on tavannut nuorten parissa työskenteleviä sekä tutustunut nuoriin muun muassa Nuorisovintillä ja Yökahvila Risteyspaikassa.

-Vien viestiä, että tällaistakin on, ja rohkaisen nuoria kannustamaan kaveriakin ottamaan yhteyttä, jos herää ajatus, että hänellä on tämän tyyppisiä huolia. Nuoret ovat olleet uteliaita, kiinnostuneita ja avoimia.

Tärkeä yhteistyötaho tiedon viemisessä nuorille t ovat kaikki nuorten kanssa työskentelevät ihmiset. Heidän kauttaan voidaan tavoittaa tukea tarvitsevia nuoria. Jaakonaho auttaa heitä tunnistamaan näitä ihmisiä ja tilanteita.

-Nuoren kanssa kartoitetaan, millainen hoivatilanne on ja työkavereideni Pia Toivolan sekä Tiina Silvosen kanssa mietitään yhdessä, miten nuoren taakkaa voitaisiin vähentää. Se on tapauskohtaista, mitä toimenpiteitä tehdään, mutta tarkoituksena on auttaa nuorta selviytymään niin, ettei hän syrjäydy tai muu elämä kärsi liikaa hoivatilanteesta.

Alajärven jälkeen Jaakonaho jalkautuu Soiniin, Vimpeliin, Lappajärvelle ja Evijärvelle.

OMAISHOITAJAYHDISTYKSEN nuorten työntekijän palkan maksaa STEA.

Tulokkaat viihtyvät Alajärvellä

MIELENTERVEYS- ja päihdetyön ammattilainen Riikka Jaakonaho on melko tuore alajärveläinen; hän muutti Kurejoelle perheineen toukokuussa. Seinäjoella asuneen perheen kiikarissa oli omakotitalo isolla pihalla, ja Alajärvellä kaikki palaset osuivat kohdalleen. 3-vuotiaalla Sisu-pojalla ja kolmella perheeseen kuuluvalla koiralla on tilaa temmeltää, ja perhe viihtyy hyvin uudella kotipaikkakunnallaan.

JAAKONAHO ihastelee Alajärvellä tehtävää nuorisotyötä. Hänellä on omakohtaista kokemusta nuorisotyön hyvää tekevistä vaikutuksista.

-15-vuotiaana osallistuin Vaasan Ristikassa Action girl-ryhmään, joka kokeili erilaisia harrastuksia. Kun kävimme testaamassa potkunyrkkeilyä Jarkko Jussilan johdolla, löysin oman juttuni ja olen siitä saakka harrastanut kamppailulajeja enemmän ja vähemmän aktiivisesti, muun muassa vapaaottelua. Lajien kautta olen löytänyt uusia ystäviä, oppinut itsestäni ja pitänyt kuntoa yllä.

Alajärvellä hän kuntoilee käymällä salilla ja lenkkeilemällä koirien kanssa Kurejoen maisemissa.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.