Veto-fanit yhteisöllisyyttä lisäämässä

Anneli Ahtola oli mukana Veto-fanien tempauksessa.

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

Torstaina he vierailivat Hemilänrannassa, missä ohjelmassa oli laulua ja leikkiä.

–Rauha Kauppinen lausui meille runon, kertoi tempauksen alulle panija Merja Tuomela.

–Saatiin kysellä asukkailta ja he kyselivät meiltä. Pyysivät viemään pojille (Vedon Superpesis-joukkue) terveisiä, että pelit katsotaan isolta ruudulta ja kannustetaan omia!

Intervallissa Tuomela, Anneli Ahtola ja Merja Takala kiersivät kaikkien asukkaiden luona juttelemassa. Tuomela taikoi joka yksikköön hyvän kokoisen täytekakun, jolla saatiin suut makeiksi ohjelman jälkeen.

Ajatus tempauksesta syntyi, kun Hemilänrannasta kantautui Veto-fanien korviin toiveita, että he järjestäisivät jotakin piristystä arkeen vanhustenviikon kunniaksi.

–Kyllä se niin paljon antoi, että mielellään mennään uudelleenkin.

–Mikäs sen mukavampaa, kun käydä ilahduttamassa ihmisiä. Yhteisöllisyyden lisäämistähän tämä on, totesi Tarja Herrala.

Hän osallistui vanhainkotivierailuihin työskennellessään Ruukin palveluksessa Helsingissä. Siellä koko työyhteisö jalkautui askartelemaan, juttelemaan tai tanssimaan vanhusten kanssa säännöllisesti.

–Yritin haastaa Ruukkia täälläkin sellaiseen, mutta se kuivahti. Nyt fanit haastavat pesäpallojaoston mukaan.

Veto-faneissa on 21 hengen tiivis ydinryhmä. Vierailuille osallistumista rajoitti monen kohdalla työ.

VIIKKO oli yksikössä täynnä mukavaa tekemistä. Aapiskujan koululaisten vierailu keskiviikkona oli kaikille mukava kokemus.

–He lauloivat ja lausuivat runoja sekä toivat ison kasan syksyisiä taideteoksia esille laitettavaksi molempiin kerroksiin. Vanhukset olivat kovasti ihastuksissa lasten esityksistä ja sovittiin myös heidän kanssa jatkovierailuista, kertoi Hanna Kotanen Väinön puolelta.

Ohjelmaan sisältyi myös jumppaa ja musavisa. Keskiviikkona työpaja Apajan väki järjesti omaisten avustuksella miehille linnunpöntön nikkarointia ja naisille kankaanpainantaa.

–Vaikka oli tosi muistamatonta väkeä, vasara pystyi kyllä kädessä! Homma oli mieluista erityisesti miehille.

Mainos

–Sunnuntaina täällä soitti Tonkka-orkesteri, maanantaina pelattiin bingoa, keskiviikkona kävi koululaisia ja huomenna luetaan lehtiä, kertoi Asta Kivinen Venla-kodista.

Koska työ on hektistä, vieraat ovat tervetulleita ilahduttamaan arkea. Henkilökunnan oma aika ei aina riitä, kertoi Maarit Mertaniemi.

–Hoitotoimenpiteet vievät paljon aikaa. Olisi mukava jutustellakin asukkaiden kanssa, mutta harvoin ehtii, lisäsi Kivinen.

Osa tapahtumista kärsi väkikadosta

JÄRVI-POHJANMAALLA vanhusten viikkoa vietettiin runsaan, monipuolisen ohjelman merkeissä teemalla Iloa toimeliaisuudesta.

Kaikki tapahtumat eivät kuitenkaan tavoittaneet kohdeyleisöään. Esimerkiksi Jamin luonto-ohjaajaopiskelijat järjestivät torstaina Alajärven Karhu-laavulla luontotoimintapäivän, johon osallistui vain kourallinen kävijöitä; hekin sattuivat paikalle sattumalta.

–Ehkä tässä sattui liikaa tapahtumia samalle päivälle, arveli opettaja Petteri Karvinen.

Luonto-ohjaajien ryhmä aikoo viedä tehtävärastinsa talvella asumisyksiköihin.

–Luonnon tuoksut, erilaiset pinnat, pienten asioiden tutkiminen luupilla. kuvat luonnosta ja havutee sopivat myös sisätiloihin, kertoi helsinkiläinen Nina Hänninen.

SAMAAN AIKAAN Ankkurikentällä oli perusturvan liikunnallinen tapahtuma, jossa oli mahdollisuus tehdä toimintakyky- ja kävelytestejä, päästä riksa-ajelulle ja saada ilmaislippuja uimahalliin. Yksikään ikäihminen ei saapunut paikalle.

Kotihoidon fysioterapeutti Kimmo Koivisto pitää tärkeänä tavoittaa alueen seitsemänkymppiset.

–Vielä on aikaa rakentaa reserviä, että pärjää kasikymppisenäkin. Jos kaatuu, tulee keuhkokuume tai muuta, on pohja, mille rakentaa uutta nousua.

Hän pohtii, kuinka saada viestiä myös sivukylille, joiden ihmiset eivät välttämättä lähde keskustan tapahtumiin.

–Kotihoito on tärkeässä asemassa ennaltaehkäisyn suhteen.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.