Näyttely avaa ikkunoita metsään

Projektiin osallistunut Riitta Koivukoski (edessä) katsoi Hintsan ottamia kuvia Saila Sippolan kanssa.

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

Kahdeksan vimpeliläistä kertoo suhteestaan metsään haastattelun pohjalta kootussa puheenvuorossa sekä Hintsan kuvissa.Vastaava näyttely avataan Alajärvellä  4. joulukuuta ja Soinissa tammikuussa.

Hintsa julkaisee näyttelystä yli jäänyttä materiaalia hankkeen nettisivulla. Hän hakee rahoitusta voidakseen laajentaa hanketta maakunnan ja koko maan alueelle. Lopulliseksi tuotokseksi hän kaavailee kirjaa metsäkokemuksista.

–Ajattelin, että metsää voisi avata kiinnostavasti se, että olisi useamman kymmenen henkilön puheenvuoro, jossa esiintyisi erilaisia metsäsuhteita, käyttösuhteita ja merkityksiä, se avaisi metsää ikään kuin useamman ikkunan kautta.

Hintsan mukaan ihmisillä on metsästä voimakkaita mielipiteitä ja metsäkeskustelu näyttäytyy aika kärjistettynä sekä mustavalkoisena.

–Projektin päämääränä on tuoda ääniä ja näkökulmia metsästä vailla varsinaista päämäärää tai viestiä, ennemminkin nähdä metsä monelta kantilta ja ymmärtää sitä enemmän.

Esimerkiksi luonnonsuojelija-termin alle mahtuu Hintsan mukaan myös metsän hyödyntäminen metsästämällä tai hoitamalla sitä elannokseen. Hän toivoo enemmän keskusteluun enemmän dialogia ja vähemmän kärjistyksiä.

NÄYTTELYSSÄ metsällä on hyvinkin henkilökohtaisia merkityksiä. Se on metsästyksen tuomaa yhteisöllisyyttä, työ- ja pakopaikka. Hankkeessa mukana ollut Vesa Liikala totesi, että siinä tuli mietittyä metsäsuhdetta monelta kantilta.

–Metsän rinnalla kokee oman pienuutensa. Jos hakkaa metsään aukon, ei se ehdi kasvaa samanlaiseksi oman eliniän aikana.

Hän toivoi erityisesti lasten ja nuorten, tulevien metsänomistajien, näkevän näyttelyn.

Riitta Koivukoskelle metsä on ollut tärkeä lapsesta saakka. Hän suree menetettyä luontoa, lapsuuden metsäpolkuja, joita ei enää ole.  Vaikka hän on viettänyt metsäneuvojan työnsä takia metsässä jopa 120 päivää vuodessa, metsän rikkaus ilahduttaa edelleen. Luonnosta vieraantuminen huolestuttaa.

–Mennään metsään -kampanjassa kaupunkilaiset ovat innostuneet viemään lapsiaankin luontoon, mutta vievätkö metsien keskellä asuvat perheet? Metsää saatetaan pitää itsestäänselvyytenä ja odottaa lasten menevän sinne itsekseen, totesi Koivukoski.

Näyttely on avoinna lokakuun ajan. 

–Projektiin voi vielä ilmoittautua mukaan, Hintsa kertoi.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.