Sääksjärven työväentaloa herätellään henkiin

Työväentalolla on Laihian kirkon vanha kamiina, jonka Leevi Järviaho haki aikoinaan Zetorilla Sääksjärvelle. Salia lämmittämässä Jouko Järviaho ja Tuija Ahvenkoski.
Vimpelissä, Sääksjärven työväentalolla tapahtuu vuosikymmenten jälkeen. Koulun ja kaupan loppuminen eivät lannistaneet kyläläisiä, vaan työväentalon kunnostaminen talkoilla on osoitus pienen kylän elämänhalusta.

–Pitkään on harmittanut, kun tässä talossa ei tapahdu mitään ja roikkuva ränni sattui silmään joka kerta järveä kiertäessä, kertoi talkoisiin osallistunut Tuija Ahvenkoski.

–Minullakin päjähti mieleen tämä talon kunnostaminen, aloin soitella Tuijalle ja Lassilan Martille tästä, kertoi remontin päätimpurina toiminut Jouko Järviaho.

Työt saatiin käyntiin alkukesällä. Roikkuva ränni korjattiin ja kaikki rännit tyhjennettiin. Lahonneet ulko-ovet vaihdettiin uudempiin, nykyiset pääovet löytyivät Sääksjärven koulun varastosta. Puilla lämmitettävän talon tulisijat ja hormit kunnostettiin. Katon vaihdon yhteydessä 20 vuotta sitten piippujen juuret olivat jääneet pellittämättä, mikä oli aiheuttanut ongelmia, muun muassa näyttämön takaoven pilaantumisen. Vahingot korjattiin ja pellit lisättiin katolle. Samalla lisättiin eristettä yläpohjaan. Talon sähkötyöt laitettiin uusiksi tarpeellisilta osin ja ikkunoita korjattiin.

Talkoolaisia on kesän mittaan ollut työmaalla kymmenkunta. Naiset ovat siivonneet talon ja pesseet tekstiilit.

–Koko kesä on mennyt täällä, kertoi Järviaho.

Työväentalon naapurista kotoisin oleva, nykyisin Kokkolassa asuva Järviaho vietti kesää asuntovaunussa vaimonsa kesäpaikan pihassa.

–Olen viihtynyt, vaikka on ollut työlästä. Olen itseeni tyytyväinen, että sain paikat tähän kuntoon. Nyt talo säilyy taas. Tuija on tässä ollut kokoavana voimana.

–Ilman Joukoa ja Mäkelän Markkua ei oltaisi saatu hommia tälle mallille, Ahvenkoski totesi.

KYLÄLÄISILTÄ otetaan vastaan ideoita talon käyttöön. Täällä on hyvät näyttämötilat erilaisille näytelmille ja esityksille. Tiloja myös vuokrataan erilaisiin tilaisuuksiin, kertoi Tuija Ahvenkoski.

Talkoolaiset korostavat, ettei tarkoitus ole kilpailla Nuorisoseurantalon kanssa. On kylän etu, että vanhat talot pidetään kunnossa, tiloja ja toimintaa on.

–Aiomme lisätä yhteistyötä nuorisoseuran kanssa, lupasi Lassila.

Työ talon eteen jatkuu

ALKUPERÄISESSÄ kunnossaan oleva työväentalo alkaa olla harvinaisuus kaltaistensa joukossa. Katon uusiminen ja korkea rossipohja ovat pitäneet rakenteet kunnossa. Aikaisemmin tehdyn remontin yhteydessä on yläkertaan rakennettu nykyaikaiset vessat.

–Yllättävän hyvänä tämä on pysynyt, totesi työväenyhdistyksen varapuheenjohtaja Martti Lassila.

Talolle on tehty toimintasuunnitelma ja Kotiseutuliitolta haetaan suunnittelumäärärahaa siihen, että ammattimies tulisi tarkistamaan tilat ja mahdolliset kunnostustarpeet.

Mainos

–Haluamme kunnioittaa vanhojen ihmisten työpanosta talon eteen entisöimällä sitä, sanoi Lassila.

Nykyajan vaatimuksia ovat kuitenkin inva-vessa alakertaan ja pari, kolme ilmalämpöpumppua.

–Ulkomaalaus ja pihan siistiminen ovat myös työlistalla.

Muistoja menneistä

TYÖVÄENTALONA tunnettu rakennus valmistui vuonna 1960 järjestötaloksi, jossa toimivat hiljattain henkiin herätetty urheiluseura Sääksjärven Yritys sekä Sääksjärven työväenyhdistys Kipinä ry. 

–Ennen vanhaan täällä pidettiin tansseja, bingoja, vappujuhlia ja yksityistilaisuuksia, kertoi Tuija Ahvenkoski.

–Muistan, kuinka olimme perheen kanssa täällä vappujuhlissa. Siellä oli aina puhe, laulua ja lopuksi tanssit. Me lapset riekuimme pihalla.

–Nyrkkeilijä Olli Mäki toi 1960-luvun loppupuolella tänne kehät ja opetti kylän poikia puolustautumaan. Täällä kävi isompaa ja pienempää miestä, Jouko Järviaho muisteli.

Hänellä on työväentalosta melko varhaisia muistoja.

–Kun tätä rakennettiin, tuli pallosalama ja hajotti työmaan piirut, kertoi pallosalaman omin silmin tuolloin nähnyt Järviaho.

Hänen kädenjälkeään on talossa kahdessa kerroksessa, sekä vanhaa että uutta. Remontin yhteydessä hän löysi parvekkeelta listanpätkän, johon oli kirjoittanut oman nimensä joskus lapsena. Samoin, kun varastossa olleet heiluriovet nostettiin esille viimeistelyä varten, sattui oven pinnasta, muiden kirjoitusten joukosta, silmään teksti ”7.11.1967 Jouko Järviaho”, niin ikään kauniilla käsialalla kirjoitettuna.

–Enää en osaa kaunoa kirjoittaakaan, Järviaho naurahti.

Työväentalolla on vuosien varrella pelattu lentopalloa, järjestetty hiihtokisoja ja pidetty bändiharjoituksia. Viimeiset kolme vuosikymmentä talo on ollut lähes käyttämättömänä.

Talkoolaiset ja Kipinä avaavat työväentalon ovet nostalgiannälkäisille lauantaina. Tuvan toivotaan täyttyvän, kun Johan Knaus viihdyttää paikallisen Twist Quintetin kanssa. Tilaisuus alkaa perinteiseen tapaan jo puoli yhdeksältä.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Vimpelin Veto

Veto taipui karhuluolassa

PeKa-Veto 89-61 (53-33) Vimpelin Veto kärsi tappion naisten Korisliigassa Kotkan Peli-Karhujen vieraana. Veto joutui otteluun

Vimpelin Veto

Veto taipui karhuluolassa

PeKa-Veto 89-61 (53-33) Vimpelin Veto kärsi tappion naisten Korisliigassa Kotkan Peli-Karhujen vieraana. Veto joutui otteluun

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.