Evijärven seurakunnassa sopuvaalit

Evijärvellä asetettiin seurakuntavaaleihin vain 14 ehdokasta. Koska paikkoja on 15, kaikki tulivat valituiksi, eli kyseessä on niin sanotusti sopuvaalit. Vastaava tilanne on Vimpelissäkin.

EVIJÄRVELLÄ asetettiin seurakuntavaaleihin vain 14 ehdokasta. Koska paikkoja on 15, kaikki tulivat valituiksi, eli kyseessä on niin sanotusti sopuvaalit.

Uusia ja vanhoja ehdokkaita oli molempia seitsemän. Keskustan listasta valittiin Mari Alatalo, Eeva-Liisa Asuinmaa, Hilja Elgbacka, Jouko Jokela, Heino Kangastupa, Asko Latukka, Ann-Helen Mäkelä, Martti Mäkinen, Saija-Liisa Niemi, Satu Lumiaho, Paula Puotinen, Heli Saari ja Vuokko Sulkakoski. Sana ja sydän -listalta valittiin Anna Paalanen.

Kirkkoherra Aki Paavola kertoo, ettei ehdokkuudesta luopuvien tilalle löydetty tarpeeksi uusia.

–En osaa selittää miksi on niin vaikea saada uusia ihmisiä innostumaan seurakuntavaaleista. Ainakin tämä on peiliin katsomisen paikka itselleni.

Hän arvelee, että yksi syy voi olla se, ettei luottamustoimesta makseta kunnollisia kokouspalkkioita.

–Seurakunnissa on erilaisia käytäntöjä. Matkat korvataan, mutta kokouspalkkiot ovat pieniä, jos niitä yleensä maksetaan. Taloudellinen kannuste olla ehdokkaana siis puuttuu.

Myös toinen syy löytyy.

–Vaikutusmahdollisuudet päätöksiin ovat pienet, koska luottamushenkilöt joutuvat luottamaan virkamiesten valmistelutyöhön ja päätösesityksiin. Vaihtoehtoja ei useinkaan anneta, vaikka niitä voisi ollakin.  

Viime vaaleissa neljä vuotta sitten ehdokkaita oli 19. Äänestysaktiivisuus oli silloin Paavolan mielestä ”ihan kohtalaista.” Äänestysprosentti oli 26,3, kun se on parhaimmillaan ollut 35–40, eli kunnallisvaaleja laimeampi.

Mainos

Paavola itse oli edellisissä vaaleissa sitten Kauhavan seurakuntavaalien ääniharava. Tänä vuonna hän ei asettunut ehdolle.

–Jätin ehdokkuuden yhteen kauteen, koska aika ei riitä oman työn ohelle luottamustehtävän kunnolliseen hoitamiseen.

SEURAKUNNAN ylimmän päättävän elimen eli kirkkovaltuuston vaalikausi mennään nyt yhden luottamushenkilön vajauksella. Kirkkovaltuusto tekee päätöksiä seurakunnan toiminnan ja talouden päälinjoista, kirkollisverosta, rakennushankkeista ja uusista viroista.

Kirkkovaltuuston päätöksentekoon yksi tyhjä paikka ei itsessään vaikuta. Jotta kokouksista tulee päätösvaltaisia, paikalla täytyy olla kahdeksan edustajaa — sama luku kuin täydellä edustajistollakin. Kenelläkään ei kuitenkaan ole varajäsentä, eli poissaolot voivat osoittautua ongelmiksi.

–Pitää huolehtia siitä, että väkeä on käytettävissä tarpeeksi joka kokouksessa, Paavola sanoo.

SOPUVAALIT tuli myös Vimpelin seurakunnassa. Siellä 17 ehdokasta olivat tällä kertaa kaikki samasta valitsijayhdistyksestä, minkä takia 15 heistä valittiin ilman vaaleja ja loput kaksi jäivät varajäseniksi.

Vimpelin kirkkoherra Ilkka Lehto muistuttaa, että ennakkoäänestykseen sopuvaalit eivät vaikuta.

–Vaikka meillä ei äänestetä ja valtuusto on valittu, meidän täytyy järjestää Vimpelissä ennakkoäänestys, jos jonkin muun seurakunnan jäsen Vimpelissä ollessaan haluaa äänestää täällä. Ennakkoäänestys siis järjestetään, mutta se ei koske vimpeliläisiä.

Seurakuntavaalit järjestetään 18. marraskuuta. Ennakkoäänestys on 6.–10. päivä. Äänestää voivat 16 vuotta täyttäneet.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.