• Harlekiinileppäpirkko on kookas leppäpirkkolaji (5.5-8.5 mm) ja yksi väriltään vaihtelevimpia kovakuoriaislajeja. Kuva: Ilya Zakharov, Vavilov-instituutti, Moskova.

Vieraslaji harlekiinileppäpirkko yrittää Suomen valtausta

Harlekiinileppäpirkko on peto, joka vaikuttaa luonnossa erityisesti muiden kirvoja syövien hyönteisten kantoihin kilpailun ja saalistuksen kautta. Sekä Pohjois-Amerikassa että Euroopassa lajin on todettu aiheuttaneen luontaisesti esiintyvien leppäpirkkolajien kantojen taantumisia.

Kuluneen kesän aikana harlekiinileppäpirkosta on tehty useita havaintoja Suomessa. Alun perin Aasian itäosista peräisin oleva harlekiinileppäpirkko (Harmonia axyridis) on leppäpirkkolaji, jota on käytetty kirvojen biologisessa torjunnassa ympäri maailmaa. Laji on kuitenkin osoittautunut liian tehokkaaksi toimijaksi, sillä se on monin paikoin runsastunut räjähdysmäisesti ja vähentänyt tai jopa syrjäyttänyt alkuperäisiä leppäpirkkolajeja. Harlekiinileppäpirkko on Euroopassa luokiteltu haitalliseksi vieraslajiksi, jonka käyttö biologisessa torjunnassa on Suomessa kielletty.

Harlekiinileppäpirkon laajamittainen käyttö biologisessa torjunnassa alkoi Länsi-Euroopassa 1990-luvun puolivälissä, ja jo vuosituhannen vaihteessa lajin havaittiin siirtyneen luonnonympäristöihin. Kaupallinen käyttö biologisessa torjunnassa päättyi vuosina 2003-2004, mutta harlekiinileppäpirkon leviäminen on jatkunut. Norjaan ja Tanskaan harlekiinileppäpirkko saapui vuonna 2006 ja Ruotsiin vuonna 2007. Laji on viime vuosina levinnyt aina Tukholman korkeudelle minkä lisäksi hajalöytöjä on tehty Pohjois-Ruotsissa asti. Harlekiinileppäpirkon leviäminen Suomeen on ollut odotettavissa.

Harlekiinileppäpirkko on kookas leppäpirkkolaji (5.5-8.5 mm) ja yksi väriltään vaihtelevimpia kovakuoriaislajeja. Sen pohjaväri vaihtelee vaalearuskeasta, punaiseen ja mustaan. Vaaleat ja punaiset yksilöt voivat olla kuviottomia tai niillä voi olla 0-22 asti vaihtelevan kokoisia pyöreitä tai hiukan soikeita mustia täpliä. Mustilla yksilöillä täplät ovat punaisia, joten päälle päin se muistuttaa useita meillä esiintyviä samannäköisiä, mutta kooltaan selvästi pienempiä lajeja. Lajin paras tuntomerkki on punertavat jalat ja punertavan ruskea alapuoli, joka muilla lajeilla on musta tai muuten tumma.

Lisähavainnot lajin esiintymisestä ovat nyt tärkeitä. Mikäli epäilet löytäneesi harlekiinileppäpirkon, se kannattaa keikauttaa selälleen ja siitä tulee ottaa kuva, jonka voi tallentaa havaintona Vieraslaji-portaaliin.

Jaa juttu: