Sinileväseuranta alkoi Etelä-Pohjanmaan ely-keskuksen alueella

Julkaistu:

Aihe:

Sinileväseuranta alkoi Etelä-Pohjanmaan ely-keskuksen alueella tällä viikolla. Valtakunnalliseen leväseurantaan kuuluu noin 300 pysyvää havaintopaikkaa eri puolilla maata sisävesillä ja Suomen rannikkoalueilla. Etelä-Pohjanmaan ely-keskuksen alueella pysyviä havaintopaikkoja on tänä vuonna 25. Näistä vakiohavaintopisteistä 15 sijaitsee järvellä ja mukana ovat esimerkiksi Ähtärinjärvi, Lappajärvi, Evijärvi sekä Kuortaneenjärvi. Rannikkoalueella Kaskisista Kokkolaan pysyviä havaintopaikkoja on yhdeksän ja jokialueella yksi. Alueemme sinilevätilannetta seurataan näillä pysyvillä havaintopaikoilla viikoittain kesäkuusta syyskuuhun, ja Etelä-Pohjanmaan ely-keskus tiedottaa tilanteesta torstaisin. Seuranta toteutetaan yhteistyössä Suomen ympäristökeskuksen, kuntien ja yksityishenkilöiden kanssa.

Viime vuosien tapaan levähavainnot tallennetaan kaikille avoimeen Järvi-meriwiki-verkkopalveluun (www.jarviwiki.fi). Myös kansalaiset voivat tallentaa järjestelmään omia havaintojaan tukemaan valtakunnallista levätilanteen arviointia. Havaintolähetti-verkkosovelluksen avulla havaintojen tallentaminen onnistuu helposti myös älypuhelimella. Lisäksi sinilevähavainnoista voi ilmoittaa leväseurantapuhelimen numeroon 0295 027 990. Erityisen runsaista tai poikkeuksellisista levähavainnoista on myös mahdollista lähettää näyte analysoitavaksi Etelä-Pohjanmaan ely-keskukseen.

Viikolla 23 Etelä-Pohjanmaan ely-keskuksen alueen havaintopaikoilla ei havaittu sinilevää. Viimepäivien viileän ja tuulisen sään vuoksi pintavesien lämpötilat ovat laskeneet. Esimerkiksi Lappajärven pintalämpötila 7. kesäkuuta oli 11,3 °C, mikä on pitkänajan arvoja alhaisempi.

Sinileväkukintoja esiintyy alueellamme tavallisesti heinä-elokuussa, mutta lämmin toukokuu saattaa aiheuttaa kukintoja tavanomaista aikaisemmin. Osa sinilevälajeista pystyy tuottamaan myrkyllisiä yhdisteitä ja runsaisiin sinileväesiintymiin tuleekin aina suhtautua varauksella.  Etenkään lasten tai lemmikki- ja kotieläinten ei pidä antaa uida sinileväpitoisessa vedessä. Sinilevää sisältävää vettä ei tule käyttää myöskään pesu- tai löylyvetenä eikä hyötykasvien kasteluvetenä.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.