Työministeri toivoi palautetta ja uusia ajatuksia työllisyydestä

Leena Tuohimaa-Kari kertoi Etelä-Pohjanmaan työllisyystilanteesta työministeri Jari Lindströmille.

Julkaistu:

Aihe:

Työministeri kaipasi palautetta tehdyistä ja työn alla olevista toimenpiteistä sekä työllisyyden parissa työskentelevien näkökulmaa asioiden hoitamiseen.

Etelä-Pohjanmaan TE-palveluiden johtaja Leena Tuohimaa-Kari kertoi työttömien määrän pudonneen melko nopeasti. 

–Koulutustasoa on saatu nostettua työvoimakoulutuksilla, valmennuksilla ja räätälöidyillä ratkaisuilla, joihin on ollut hyvin resursseja. Tässä on kohtaanto-ongelma, sillä osalla työttömistä työttömyys on jo niin rakenteellista, että vaaditaan pitkäkestoisia toimenpiteitä sen poistamiseksi.Lindström totesi osaavan työvoiman saamisen nousseen esille yritysvierailuilla. Nuorten poismuutto ja matala syntyvyys huolestuttavat TE-toimiston väkeä. Paluumuuttajien saaminen on yksi tähtäin. Tuohimaa-Kari totesi, että työperäisen maahanmuuton lisäämisestä tullaan keskustelemaan ja suunnittelemaan pitkäkestoisempia toimenpiteitä koko maakunnan alueelle. Myös turvapaikanhakijoiden osaamisen selvittäminen ja rekrytoinnin helpottaminen nousivat keskustelussa esille.

Esille nousi toive, että  Alajärvelle ja Järviseudulle palkattaisiin keikkaluontoisesti lääkäri, joka selvittäisi kunnan puolesta eläkkeelle pääsyä odottavien asioita ja laittaisi vauhtia eläkehakemuksiin. Aiemmin TE-toimisto järjesti lääkäripalveluita yhteistyössä kunnan terveyskeskuksen kanssa, mutta lakimuutoksen myötä se loppui. Joissakin kunnissa on tehty näin, hyvin tuloksin. Asialle näytettiin vihreää valoa kaupungin johdolta, joten Hongisto ja Raimo Vistbacka lupasivat kysellä sopivaa henkilöä työtä hoitamaan.

Ministeri toivoi palautetta myös aktiivimallista. Määräajoin kasvotusten tehtävät haastattelut ovat olleet maakunnassa käytössä jo ennen mallia. Ihmiset ovat tyytyväisiä siihen, että heitä tavataan ja kuullaan.

–Aktiivisuus rajoittuu usein mallin täyttämiseen, ajatus siitä mihin sillä pyritään, jää täyttämättä, kertoi Alajärven TE-toimistossa työskentelevä Jarmo Nurmela.

Kuitenkin täältä käsin valtakunnallisessa puhelinpalvelussa työskentelevien kautta tulee viestiä, että jopa yli 300 päivää työttömänä olleita on aktivoitunut aktiivimallin myötä. Asiakkaat ovat myös miettineet uudella tavalla tarjolla olevia palveluita, ja monille on järjestynyt pientä osa-aikaista työtä. Eläkkeelle hakijoissa ei ole havaittavissa lisääntynyttä määrää, kertoivat TE-toimiston työntekijät.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.