Karvapeitteiset lemmikit kärsivät kuumuudesta

Julkaistu:

Aihe:

Helteillä lemmikillä pitää olla jatkuvasti tarjolla raikasta vettä ja pääsy varjoon. Juomaveden voi pitää viileänä kulhoon laitetuilla jääpaloilla. Jos ulkona on kuuma ja kostea ilma, eläimen elimistö voi kuivua nopeasti ja eläin on parempi pitää sisätiloissa. Helteillä koiran ulkoiluttaminen kannattaa ajoittaa aamun ja illan viileämpiin hetkiin ja pitää lenkit maltillisina. Vesipulloa on syytä pitää mukana lenkeilläkin.

– Koiran oloa voi huojentaa myös trimmatulla kesäturkilla. Vastaavasti säännöllinen turkin harjaaminen poistaa kissalta ylimääräiset ja kuolleet karvat ja saattaa helpottaa vointia. Lemmikin karvoja ei saa kuitenkaan sheivata eli poistaa kokonaan, sillä turkki suojaa eläintä auringon poltteelta, opastaa HESYn puheenjohtaja Hannele Luukkainen. 

Jääkaapissa viilennetyt makuualustat tarjoavat eläimelle jäähdyttelypisteitä niin sisällä kuin ulkona, jossa etenkin kuumentunut asfaltti voi ärsyttää koiran herkkiä tassuja. Karvaiset lemmikit eivät kykene hikoilemaan ja säätelemään elimistönsä lämpöä ja voivat saada hengenvaarallisen lämpöhalvauksen. Siksi niiden vointia on tarkkailtava hellepäivinä.

Pysäköityyn autoon lemmikkiä ei saa kuumina kesäpäivinä jättää yksin hetkeksikään, sillä auton sisälämpötila voi kohota nopeasti hengenvaarallisiin lukemiin. Eläintä ei saa jättää edes varjoon parkkeerattuun tai käynnissä olevaan ilmastoituun autoon.

Ruotsin Kennelliiton tekemän tutkimuksen mukaan esimerkiksi 22 asteen lämpötilassa aurinkoon tunniksi jätetyn auton sisälämpötila kohoaa kello 9.30 mennessä jo 38 asteeseen. Koiran ja kissan ruumiinlämpö on normaalisti 38–39 astetta, ja ruumiinlämmön nouseminen 41 asteeseen ja sen yli on niille hengenvaarallista ja voi aiheuttaa lämpöhalvauksen.

Poliisin ohjeet koiran pelastamiseksi kuumasta autosta.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.