Taimikonhoito kannattaa

Kartta taimikonhoitotöiden osuudesta Suomen yksityismetsissä vuonna 2017. Lähde: Metsäkeskus

Julkaistu:

Aihe:

Suomen nuorissa metsissä on valtava hoitotarve. Taimikonhoitoa on valtakunnan metsien 12. inventoinnin mukaan myöhässä jo lähes 800 000 hehtaaria. Lisäksi ensiharvennuksia on myöhässä liki miljoonan hehtaarin alalla.

– Metsänomistajat saavat metsästään noin kolmanneksen suuremmat nettotulot, kun he huolehtivat taimikon varhaishoidosta. Lisäksi jo yhden vuoden viivästyminen oikein ajoitetusta taimikonhoidosta lisää työn kustannuksia noin 10 prosenttia, sanoo metsänhoidon johtava asiantuntija Markku Remes Suomen metsäkeskuksesta.

Taimikonhoito lyhentää puuston kiertoaikaa, nopeuttaa tukkipuiksi kasvamista ja parantaa metsätalouden kannattavuutta. Taimikonhoidolla myös ylläpidetään metsien hiilinieluvaikutusta tulevaisuudessa.

Metsänomistajan kannattaa hakea Kemera-tukea

Mainos

Alueellisten metsäohjelmien mukaan lähitulevaisuudessa tulisi tehdä taimikonhoitoa 270 000 hehtaaria vuodessa, kun sitä on tehty keskimäärin 160 000 hehtaaria vuodessa.

Taimikon varhaishoitoon on mahdollista saada kestävän metsätalouden rahoituslain mukaista tukea, eli Kemera-tukea, 160 euroa hehtaarilta. Tukea myönnettiin viime vuonna 47 000 hehtaarin alalle.

– Varhaishoidon tarpeessa olevia taimikoita on yksityismetsissä noin 100 000 hehtaaria vuosittain. Metsänomistajan kannattaa käyttää Kemera-tuki hyödykseen. Kemera-tukihakemukset ja -toteutusilmoitukset voi helpoiten tehdä sähköisesti Metsäkeskuksen Metsään.fi-palvelussa, sanoo hankehallinnon asiantuntija Yrjö Niskanen.

Taimikko jätetään odottamaan ensiharvennusta, kun siinä tehdään viimeinen taimikonhoito 4–7 metrin pituusvaiheessa. Myös tähän työhön on saatavissa tukea.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.