Kurvinen ja Kärnä: "Pyttyrangaistus" palautettava

Keskustan kansanedustajat sekä eduskunnan hallintovaliokunnan jäsenet, kansanedustajat Antti Kurvinen ja Mikko Kärnä vaativat oikeusministeriötä arvioimaan, voidaanko erittäin vaarallisiksi luokiteltujen vankien ns. ”pyttyrangaistus” palauttaa lainsäädäntöön.

Kansanedustajat toteavat, että asia voi olla haastavaa toteuttaa eri ihmisoikeussopimusten osalta. Kansanedustajien mielestä muiden yksilöiden ihmisoikeudet voivat kuitenkin ajaa erittäin vaarallisten vankien ihmisoikeuksien edelle.

Kärnä ja Kurvinen korostavat, että yleistä rangaistavuustasoa ei väkivaltarikosten osalta ole välttämättä tarpeen kiristää, mutta järjestelmän on varmistettava, että erittäin vaaralliset vangit eivät aiheuta vapautuessaan uhkaa muulle yhteiskunnalle. Kansanedustajat muistuttavat myös, että Norjassa ns. ”pyttyrangaistus” on edelleen käytössä.

Asia on nyt ajankohtainen kahdesta taposta, yhdestä kuolemantuottamuksesta sekä useista tapon yrityksistä jo aiemmin tuomitun Michael Penttilän tapauksen johdosta. Erittäin vaaralliseksi vangiksi luokiteltu Penttilä oli vapautettu vankilasta ja nyt poliisi epäilee Penttilää murhasta.

Jaa juttu: