Kouluterveyskysely kertoo, missä mennään

Yhdeksäsluokkalaiset Kirsi Koskela, Helka Niemitalo, Suvi Koskela ja Riina Utanen olivat kuulemassa, kun kouluterveydenhoitaja Marja-Leena Rauhala ja kuraattori Sanna Korjonen kertoivat kouluterveyskyselyn tuloksista.

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

–Yhä useampi nuori on raitis. Se, mikä on lisääntynyt ainakin valtakunnallisesti, on nuorten ylipaino. Ruutuaikakin on lisääntynyt, mutta meidän koulussa on paljon myös liikkuvia nuoria, totesi terveydenhoitaja Marja-Leena Rauhala esitellessään kouluterveyskyselyn tuloksia yhteiskoulun oppilaille.

Nuorimpien eli alakoululaisten osalta plussana nousivat esille vimpeliläislasten harrastuneisuus, elämäntyytyväisyys sekä oma koettu terveydentila. Koulukiusaaminen oli muuta maata harvinaisempaa ja tupakointikokeilut muuta maata vähäisempiä.

Miinuksiakin nousi esille.

–Lähes joka kymmenes on kertonut nukahtamisvaikeuksista, mikä on aika iso juttu, pohdiskeli Rauhala.

Saman verran oli päänsärkyä potevia. 47 prosenttia vastaajista pesi hampaat harvemmin kuin kahdesti päivässä.

–Hampaidenhoito ja nukkuminen ovat aika tärkeitä juttuja kokonaisterveyden kannalta, Rauhala muistutti.

8.-9. -luokkalaiset olivat verraten tyytyväisiä elämäänsä ja harrastusaktiivisuus oli maakuntaa vireämpää.

58 prosenttia kuitenkin koki, että alueella ei ole riittävästi kiinnostavaa vapaa-ajan toimintaa eikä oleskelutiloja nuorille. Silti 96,2 prosenttia nuorista harrasti jotakin vähintään kerran viikossa.

Päivittäin tupakoivia oli 1,7 prosenttia vastaajista, kun koko maan luku oli 6,9. Päivittäin nuuskaa käytti 3,3, kun koko maassa luku oli 4,4 prosenttia. 67,9 prosenttia ei käyttänyt lainkaan alkoholijuomia. Kannabista tai marihuanaa oli kokeillut 3,5 prosenttia nuorista, maakunnassa 4,8.  Joka viidennen mielestä huumeita on helppoa saada Vimpelissä.

Vimpeliläisnuorilla väsyneisyys ja nukahtamisvaikeudet olivat maakuntaa yleisempiä, samoin nettiriippuvuus ja syrjivä kiusaaminen. Koulu-uupuneita, jotka kokivat väsymystä, opintojen merkityksen vähentymistä ja riittämättömyyttä, oli 22 prosenttia. Vastaava luku maakunnassa 13,5.

Netissä vietettyä aikaa oli yrittänyt vähentää siinä onnistumatta 41,2 prosenttia nuorista.

Lukiolaisista 19 prosenttia koki, että alueella järjestetään kiinnostavaa vapaa-ajan toimintaa (koko maa 28). Päivittäin omatoimista liikuntaa harrastavia oli 52,4 prosenttia, kun koko maassa luku 40,4.

Yksinäiseksi itsensä usein tai melko usein koki 23,8 prosenttia lukiolaisista.

–Vimpelissä yksinäisyyden tunne etenkin tytöillä oli muuta maata yleisempää, koko maan tulos 10,4.

Oman terveydentilansa keskinkertaiseksi tai huonoksi koki lähes neljännes nuorista. Suunta on nouseva aiempiin vuosiin verrattuna. Esimerkiksi niska-hartiaseudun kipuja, päänsärkyä, nukahtamisvaikeutta ja väsyneisyyttä ilmeni monella. Omasta mielialastaan oli ollut huolissaan viimeisen vuoden aikana lähes puolet lukiolaisista.

Päivittäin nuuskaavia oli 2,4 prosenttia.

–Tupakointia ei tullut esille kyselyn perusteella. Tupakointi on laskenut jyrkästi vuodesta 2010 lähtien koko maan osalta. 47,6 prosenttia nuorista ei käytä lainkaan alkoholijuomia, vastaava luku maakunnassa on 32,6.

Vimpelissä lukiolaisten humalajuominen on jyrkästi laskenut kahden viimeisen kyselykauden aikana. Marihuanaa tai kannabista oli kokeillut 2,4 prosenttia. 40,5 prosenttia nuorista oli sitä mieltä, että huumeiden hankkiminen omalla paikkakunnalla oli helppoa.

Lukiolaisilla nettiriippuvuutta oli vähemmän kuin koululaisilla. Koulu-uupuneita oli 16,6 prosenttia vastaajista.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.